ГоловнаСвіт

Саакашвілі оголосив про перехід його партії в опозицію

Президент визнав поразку своїх прихильників.

Саакашвілі оголосив про перехід його партії в опозицію

Президент Грузії Михайло Саакашвілі визнав поразку своїх прихильників на виборах до парламенту Грузії і заявив, що його партія переходить в опозицію.

За попередніми даними ЦВК Грузії, в 30 мажоритарних округах перемагає опозиційна коаліція "Грузинська мрія", в 25 - правляча "Єдиний національний рух", повідомляє РИА "Новости"

ЦВК Грузії наразі підрахував результати парламентських виборів в 55 з 73 округів.

Опозиція лідирує і після підрахунку в ЦВК більше ніж 25% голосів виборців. Зараз "Грузинська мрія" набирає 53,19% голосів, тимчасом як "Єдиний національний рух" - тільки 41,51%.

Нагадаємо, на нинішніх виборах, в яких брали участь 16 політичних сил, основним противником ЕНД стала коаліція "Грузинська мрія", створена Іванішвілі. Передвиборна кампанія супроводжувалася гучними скандалами. Влада, зокрема, звинувачувала опозицію в підкупі виборців і зв'язках з криміналом. Супротивники влади, в свою чергу, через опозиційні ЗМІ поширили компрометуючі матеріали про знущання над ув'язненими в тбіліській в'язниці, спричинений цим скандал призвів до відставки двох міністрів і вдарив по репутації влади напередодні виборів.

Вибори до парламенту Грузії відбуваються за змішаною системою: близько половина депутатів (77 з 150) обирається за пропорційною системою (партійними списками), решта - по одномандатних округах. Екзит-поли, результати яких були опубліковані після закриття виборчих дільниць 1 жовтня, зафіксували, що на виборах за партійними списками лідирує опозиція.

Пізніше Центрвиборчком Грузії підтвердив цю інформацію. Так, після обробки даних з 25% виборчих дільниць, за інформацією ЦВК, "Грузинська мрія" набирає за пропорційною системою 53% голосів, "Єдиний національний рух" - 41%.

Представники правлячої партії вже ввечері 1 жовтня визнали поразку на виборах за списками, проте стверджували, що в одномандатних округах вони мають перевагу, яка у підсумку забезпечить їм більшість у парламенті. Тим часом ЦВК Грузії констатував, що на виборах за одномандатними округами ЕНД і ГМ йдуть майже однаково: за попередніми даними виборчкому, кандидати від партії Саакашвілі лідирують в 29 округах, представники "Грузинської мрії" - в 31 окрузі (дані ще з 13 округів наразі не оброблені).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram