ГоловнаСвіт

Філіппінський уряд розпочав переговори з мусульманськими повстанцями

Жертвами 40-річного конфлікту стали понад 160 тисяч осіб.

Філіппінський уряд розпочав переговори з мусульманськими повстанцями

Уряд Філіппін розпочав новий раунд переговорів з найбільшою в країні мусульманською повстанською групою в спробі укласти угоду про припинення 40-річного конфлікту на півдні переважно католицької держави.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Мирні переговори між сторонами конфлікту поновилися після майже 15 років насильства. Якщо сторонам вдасться підписати угоду, це дозволить президенту країни Бенігно Акіно домогтися більш масштабних інвестицій в бідний, але багатий природними ресурсами південь країни.

Мирний договір з Ісламським фронтом визволення Моро (ІФОМ) передбачає створення розширеного автономного округу для мусульман на острові Мінданао, а також надання їм широких політичних та економічних повноважень, включаючи велику частку доходів від природних ресурсів та більш активну роль у забезпеченні внутрішньої безпеки.

"Шлях не такий довгий, але досі дуже важко сказати, чи досягнемо ми цього (мирної угоди - ред.), - заявив головний парламентер повстанців Мохагер Ікбал. - Але ми близькі до цього".

Мирний договір, який покладе край одному з двох найбільш тривалих заколотів на Філіппінах, в результаті яких загинуло більше за 160 тисяч осіб, може бути підписано вже цього тижня, якщо чотири дні переговорів в столиці Малайзії Куала-Лумпур будуть успішними.

Незважаючи на перспективу мирної угоди з ІФОМ, острів Мінданао, ймовірно, залишиться одним з найжорстокіших місць в Азії. На острові досі зберігається вплив комуністичних повстанців, знаходяться озброєні до зубів клани, а також радикальні ісламістські угруповання.

Ікбал сказав, що є ще деякі питання, які вирішуватимуться в останньому раунді переговорів, зокрема, форма і розмір нової адміністрації острова, внутрішня безпека та механізми спільного фінансування.

Обидві сторони працюють над рамковою угодою - "дорожньою картою", яка дозволить створити нову автономну область до кінця терміну Акіно 2016 року.

Угода також передбачає створення перехідної комісії, що складається з 15 членів, яка до 2015 року повинна підготувати проект закону про створення нової організації, щоб замінити поточну автономну область, утворену 1989 року, яка була визнана невдалою.

Мирна угода може також сприяти зусиллям Акіно щодо залучення інвестицій в корисні копалини, а також нафтогазовий і агропромисловий сектори на півдні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram