ГоловнаСвіт

Німеччина припинила переслідування есесівців

Фігурантами справи стали 17 колишніх військовослужбовців 16-ї танково-гренадерської дивізії СС "Рейхсфюрер СС".

Німеччина припинила переслідування есесівців
Войска СС

У Німеччині припинено кримінальне переслідування колишніх солдатів СС, яких підозрювали в масовому вбивстві жителів італійської села Сант'Анна ді Стаццема. Прокуратура Штутгарта заявила, що не може пред'явити звинувачення, оскільки не вдалося зібрати достатньо доказів, що викривають фігурантів справи.

Розслідування німецької влади тривало десять років. За словами прокурора, єдині злочини, щодо яких не минув термін давності - це вбивство і співучасть у вбивстві. Однак провину конкретних осіб у цьому злочині на підставі наявної інформації довести неможливо.

Фігурантами справи стали 17 колишніх військовослужбовців 16-ї танково-гренадерської дивізії СС "Рейхсфюрер СС". Тільки вісім підозрюваних залишилися живими до моменту рішення прокуратури про припинення розслідування. Серед них 91-річний Герхард Зоммер, якого 2005 року італійський суд заочно засудив до довічного ув'язнення разом з вісьмома іншими обвинуваченими.

Масове вбивство мирних жителів у тосканському селі Сант'Анна ді Стаццема сталося 12 серпня 1944 року. За оцінками італійської сторони, всього було вбито близько 560 осіб, серед яких багато жінок і дітей. На думку німецького прокурора, число жертв складно встановити точно, оскільки в селі були біженці з інших регіонів.

Німецькі слідчі також визнали, що неможливо довести, що вбивство було заздалегідь сплановане і здійснене за наказом як акція знищення цивільного населення. Крім того, проблематично довести вчинення підозрюваними вбивства. У прокуратурі наголосили, що лише приналежності фігурантів справи до СС недостатньо для того, щоб звинуватити їх у військових злочинах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram