ГоловнаСвіт

Іран розблокував доступ до Google після скарг чиновників

Ісламська Республіка залишається одним з найбільших "інтернет-фільтрів" у світі.

Іран розблокував доступ до Google після скарг чиновників
архивное фото

Іранська влада відновила доступ до поштового сервісу Google Email для своїх громадян через тиждень після того, як заблокувала його.

Про це повідомляє агентство Reuters.

Попри це, Іран залишається одним з найбільших у світі "фільтрів" мережі Інтернет, блокуючи доступ до десятків тисяч сайтів на тій підставі, що вони є злочинними або аморальними. Однак блокування Gmail спровокувало скарги навіть у парламенті.

"Рада з фільтрації Інтернету повідомила мінкомзв'язку про свій наказ зі зняття заборони на службу Gmail", - заявив член комітету Мохаммад Реза Агхамірі в інтерв'ю агентству Mehr News, додавши, що на цей крок вони пішли після того, як змогли технічно розділити поштовий сервіс і відеохостинг YouTube.

За словами іранців, з якими зв'язалися по Інтернету, їм повернули доступ до Gmail у ніч на понеділок.

Нагадаємо, 23 вересня представник уряду Абдулсамад Хорамабаді заявив, що Gmail заблокують у всьому Ірані "до подальшого повідомлення", однак не надав більш докладної інформації.

Іранські новинні агентства повідомляли, що блокування було пов'язане з ісламофобським фільмом "Невинність мусульман", розміщеним на YouTube, - він спровокував масові антиамериканські повстання в усьому мусульманському світі. Утім, користувачі оминали цю заборону за допомогою VPN (англ. Virtual Private Network - віртуальна приватна мережа), внаслідок чого мережа бачила їхні комп'ютери як розташовані в іншій країні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram