ГоловнаСвіт

У вбивстві Каддафі звинуватили французьку розвідку

Передбачається, що лідер джамахірії помер унаслідок обстрілу його кортежу американськими безпілотниками та французькими бомбардувальниками.

У вбивстві Каддафі звинуватили французьку розвідку
Фото: EPA/UPG

Колишній учасник лівійського опору розповів, що до ліквідації Муаммара Каддафі була причетна французька розвідка, пише Corriere della Sera. За словами співрозмовника газети, виявити лідера джамахірії французам допоміг президент Сирії Башар Асад.

За словами Рамі аль-Обейді, який під час громадянської війни в Лівії відповідав за зв'язок повстанців з іноземними розвідслужбами, режим Асада передав французам номер супутникового телефону, яким користувався Каддафі. Засікти сигнал телефону вдалося після того, як лівійський лідер, покинувши захоплений повстанцями Триполі, зробив низку дзвінків соратникам, які втекли в Сирію.

Каддафі загинув 20 жовтня 2011 року під час втечі з рідного міста Сирт, точні обставини його смерті невідомі досі. Передбачається, що спочатку лідер джамахірії отримав поранення під час обстрілу його кортежу американськими безпілотниками і французькими бомбардувальниками. При цьому в НАТО, яке керувало операцією в Лівії, стверджували, що не знали, хто саме їхав у кортежі.

Вибравшись із машини, лідер джамахірії сховався в каналізаційній трубі, однак там його невдовзі знайшли повстанці, які опинилися поруч під час нападу на автоколону. Дорогою у шпиталь він помер від вогнепального поранення в голову. Як розповів аль-Обейді The Daily Telegraph, повстанці опинилися на місці бомбардування не випадково: за його словами, туди бійців Національної перехідної ради відправила французька розвідка.

Співрозмовник видання пояснив, що, посприявши Парижу з ліквідацією Каддафі, Асад в обмін вимагав гарантій, що на нього не тиснутимуть у зв'язку з жорстким придушенням акцій опозиції. Аль-Обейді також розповів, що про майбутній напад на лівійського лідера знали представники турецьких і британських спецслужб, однак вони не взяли участі в операції.

Corriere della Sera наводить слова колишнього прем'єра Національної перехідної ради Махмуда Джибриля, який також стверджує, що до ліквідації Каддафі була причетна іноземна розвідка. При цьому він не вказав, про яку саме країну йдеться. Тим часом не названий європейський дипломат, який базується в Триполі, в бесіді з газетою не заперечив, що це могла бути Франція.

На думку джерела видання, тодішній президент Ніколя Саркозі міг бути зацікавлений у знищенні Каддафі, оскільки той погрожував розповісти про нелегальне фінансування передвиборної кампанії французького президента 2007 року. Відповідні звинувачення на адресу Саркозі на початку 2011 року висунув син Муаммара Каддафі - Сейф аль-Іслам.

Реакції на звинувачення з боку аль-Обейді наразі не було. Та якщо його інформація підтвердиться, це, перш за все, вдарить по НАТО. Під час кампанії в Лівії Альянс не раз зазнавав критики за скерування бійців в арабську країну, що не було передбачено мандатом Ради Безпеки ООН.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram