ГоловнаСвіт

Білорусі передбачили дефіцит нафти

Країна видобуває до 1,7 мільйона тонн власних вуглеводнів на рік.

Білорусі передбачили дефіцит нафти

Білорусь відчує дефіцит нафти в другій половині жовтня 2012 року. Про це повідомило джерело в органах влади республіки.

Джерело пояснило можливу нестачу вуглеводнів зниженням російських постачань нафтопроводом і виходом на повну потужність Мозирського нафтопереробного заводу. Цей НПЗ, який розташований у Гомельській області, знизив середньодобову переробку нафти до 15 жовтня на 25%.

Співрозмовник агентства зазначив, що скорочення постачань російських вуглеводнів трубопроводом можуть компенсувати за рахунок залізничних перевезень, але цей варіант більш витратний. Він також уточнив, що Білорусь може переглянути обсяги переробки давальницької (після переробки продукт повертається туди, звідки його поставили) сировини на місцевих підприємствах для Росії.

Два білоруські НПЗ (другий - "Нафтан" - у Вітебській області) переробляють 1,8-1,9 мільйона тонн нафти на місяць. Як повідомляли раніше, 2012 року Росія в середньому експортувала в Білорусь 5,3-5,4 мільйона тонн нафти на квартал (близько 1,8 мільйона тонн на місяць). У четвертому кварталі Москва планує знизити поставки нафти Мінську на 26%, або на 1,3 -1,4 мільйона тонн за три місяці.

Згідно із затвердженим у грудні минулого року планом постачань російської нафти в Білорусь, Мінськ повинен отримати 21,5 мільйона тонн сировини трубопроводом. Водночас Білорусь має право закупити і поставити певну кількість нафти залізницею, але протягом цього року цей вид транспорту не використовували через його дорожнечу. Крім того, Білорусь видобуває власні вуглеводні ("Речицька" нафта) - до 1,7 мільйона тонн на рік. Надлишки поставленої російської нафти Білорусь продає в Євросоюз, перераховуючи в Росію експортні мита, оскільки під час продажу вуглеводнів Мінську Москва митних зборів не стягує.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram