ГоловнаСвіт

Експерт: грузинських в'язнів ніхто не ґвалтував

Грузинська опозиція вважає, що йому "підсунули" не тих жертв насильства.

Експерт: грузинських в'язнів ніхто не ґвалтував
Фото: Стоп-кадр ролика на Youtube

У Грузію запросили спеціального експерта для розслідування випадків тюремних тортур, який обстежив двох в'язнів, котрі фігурують у скандальному відео зі зґвалтуванням.

Він не виявив ознак сексуального насильства з використанням сторонніх предметів.

Заступник директора литовського Інституту судово-медичної експертизи Ромас Раудіс заявив, що люди з відео, з якими він спілкувався, зізналися йому, що під час зйомок їм говорили, що треба робити. Один із них підтвердив факт жорстокого поводження, але обидва заперечують факти зґвалтування.

Ми закликаємо уряд забезпечити, щоб усі звинувачення в порушеннях прав людини, а не тільки ті, які показано в цих відеороликах, були оперативно, неупереджено й ефективно розслідувані, а винуватці притягнуті до відповідальності.

— Верховний комісар ООН з прав людини Наві Піллей

Раудіс стверджує, що сліди від насильства кийком і мітлою, які видно на відео, обов'язково залишилися б. Але він слідів пошкоджень не виявив.

Грузинська опозиція вважає, що йому "підсунули" не тих жертв насильства.

Нагадаємо, в Грузії вибухнув скандал із тортурами в тюрмах. МВС республіки минулого вівторка повідомило про випадки жорстокого поводження з ув'язненими в Глданській в'язниці №8. За даними слідства, група співробітників в'язниці "нелюдськи поводилася з ув'язненими і знімала це на відео". Голова МВС країни Бачо Ахалая подав у четвер у відставку, день перед тим у відставку пішла міністр з виконання покарань. Колишній співробітник в'язниці, який оприлюднив відео, попросив у Бельгії політичного притулку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram