ГоловнаСвіт

На МКС відклали запуск п'яти японських супутників

Рішення перенести запуск ухвалило аерокосмічне агентство JAXA, зазначили в Роскосмосі.

На МКС відклали запуск п'яти японських супутників

Запуск п'яти японських мікросупутників CubeSat із борту Міжнародної космічної станції, запланований на вечір четверга, перенесено на невизначений час. "За попередньою інформацією, запуск мікросупутників переноситься на наступний тиждень", - повідомили в підмосковному Центрі управління польотами.

Роскосмос повідомляє, що скасування операції стало наслідком проблем, пов'язаних із невирішеністю питання відстикування від МКС європейської "вантажівки" ATV-3 і плутанини з можливим маневром станції для ухилення від "космічного сміття". Рішення перенести запуск ухвалило японське аерокосмічне агентство JAXA, зазначають у Роскосмосі.

Спочатку запуск п'яти супутників запланували на 27 вересня о 19:10 за московським часом. На всю операцію виділяли лише десять хвилин: о 19:20 мск японський астронавт Акіхіко Хошиде мав закінчити її за допомогою автоматичного маніпулятора японського модуля Kibo.

Мікросупутники помістили у спеціальний пусковий пристрій J-SSOD (JEM-Small Satellite Orbital Deployer), оснащений потужною пружиною. Потім за допомогою маніпулятора, встановленого на модулі Kibo, ці апарати мали вирушити в самостійний політ, повідомляв раніше сайт Японського космічного агентства (JAXA).

П'ять мікросупутників CubeSat раніше були доправлені на борт МКС японською космічною вантажівкою HTV-3. Серед них: апарат F-1, створений радіоаматорами з в'єтнамської лабораторії FSpace, на його борту знаходяться фотокамера, магнітометр і кілька датчиків температури; FITSAT-1, розроблений фахівцями з японського Технологічного інституту в Фукуоці, призначений для перевірки роботи високошвидкісного радіопередавача, створеного фахівцями інституту; супутник TechEdSat, розроблений у центрі NASA імені Еймса, також призначений для технологічних експериментів у галузі супутникового радіозв'язку.

На борту апарата WE-WISH, розробленого японською компанією Meisei, знаходиться інфрачервона камера для зйомки поверхні Землі. Супутник RAIKO, створений ученими з університетів Тохоку і Вакаяма, також призначений для спостережень за Землею. А супутник FITSAT-1, оснащений потужними світлодіодами, зможе передавати азбукою Морзе світлові сигнали, помітні темної пори доби неозброєним оком.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram