ГоловнаСвіт

ООН розглядає можливість введення військ у Малі

Уряд цієї країни попросив миротворчі сили ООН допомогти повернути контроль над північними регіонами.

ООН розглядає можливість введення військ у Малі
Фото: EPA/UPG

Генеральна Асамблея ООН розглядає можливість введення міжнародних миротворчих сил для допомоги в урегулюванні військового конфлікту в Малі з метою повернути втрачений контроль над північними регіонами цієї країни, які нині під контролем ісламістів.

У середу, 26 вересня, Франція, колишня метрополія Малі, закликала Раду Безпеки ООН санкціонувати військову операцію в найкоротші терміни. Крім того, з середини вересня на цьому наполягає прем'єр-міністр Малі Шейх Модібо Діарра.

"Ми просимо негайного втручання для підтримки урядових військ в їх благородній місії захисту безпеки Малі, звільнення захоплених районів, відновлення територіальної цілісності країни, захисті людей та їхнього майна", - заявив прем'єр-міністр.

Проти уряду Малі виступають місцеві жителі з войовничого племені туарегів.

Нагадаємо, повстання на півночі країни почалося після повернення на батьківщину туарегів, які воювали на боці Каддафі в Лівії. Нині дві близькі до "Аль-Каїди" ісламістські організації, які приєдналися до туарегів під час повстання, контролюють три міста на півночі країни - Тімбукту, Гао й Кідаль. У самопроголошеній державі, що отримала назву Азавад, панують закони шаріату. При цьому ісламісти руйнують культові споруди в місті Тімбукту та застосовують тілесні покарання за правопорушення. Більш ніж 400 тисяч осіб, які не бажають миритися з новим порядком, стали біженцями.

Між тим, Бенін і Сенегал підтримує військове втручання в Малі. Своєю чергою, Франція готова надати транспортну підтримку африканським країнам, схваливши план відправлення в Малі трьох тисяч миротворців. Однак проти військової інтервенції виступають США, які наполягають на проведенні парламентських виборів у Малі, оскільки нині уряд країни є тимчасовим. Таким чином, ООН навряд ухвалить резолюцію, що санкціонує військову місію в Малі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram