ГоловнаСвіт

Китай: суд відхилив апеляцію Ай Вейвея про скасування штрафу розміром 2 млн євро

Знаменитому художникові, як і раніше, заборонено залишати КНР.

Китай: суд відхилив апеляцію Ай Вейвея про скасування штрафу розміром 2 млн євро
Ай Вэйвэй
Фото: EPA/UPG

За рішенням Апеляційного суду, знаменитий китайський художник і дисидент Ай Вейвей, компанія якого подала позов-відповідь на податкове бюро в Пекіні у відповідь на раніше пред'явлені художнику звинувачення в ухиленні від сплати податків, повинен заплатити штраф у розмірі 15 млн юанів (близько 2 млн євро).

"Початковий вирок залишається незмінним", - заявив Вейвей, виходячи з будівлі Апеляційного суду в Пекіні. Проте на сьогодні він вже виплатив близько 8,45 млн юанів, зібраних переважно за рахунок благодійних пожертвувань.

За словами Ай Вейвея, апеляційний суд просто не дав йому можливості представити аргументи на свій захист, і тепер він повинен виплатити штраф, а в протилежному випадку його заарештують.

"Люди говорили мені: ти що, не розумієш, що результат твого позову відомий заздалегідь? Так, це так, але все-таки я очікував іншого результату. Китай повинен змінитися, хоча насправді цього не відбувається. Ми досі живемо в умовах прогнилої системи правосуддя, не здатної неупереджено віддати справедливість, - заявив Вейвей після оголошення вироку. - Якщо мені доведеться сісти у в'язницю, я нічого не можу з цим вдіяти. Навіть якщо б я заплатив решту 6 млн юанів, я все одно можу відправитися у в'язницю. Їм не потрібні виправдання, щоб заарештувати мене - вони завжди можуть знайти інше виправдання в будь-який час".

Вейвея, відомого своїми критичними висловлюваннями на адресу Комуністичної партії Китаю, в квітні минулого року, заарештували, коли намагався вилетіти в Гонконг. Він провів 81 день у в'язниці. Хвиля обурення по всьому світу, що послідувала за його арештом, змусила уряд випустити Вейвея з в'язниці. Проте художнику заборонили залишати територію КНР. Хоча його звинувачують в ухилянні від сплати податків, родичі та друзі художника упевнені, що його переслідують за дисидентську діяльність.

"Він (суд) не взяв до уваги факти і не дав нам шанс, щоб захистити себе, у нього немає поваги до прав платників податків, - сказав він журналістам. - Я ніколи не думав, що суд буде ігнорувати факти таким чином, так нерозумно і так прикро".

Ай Вейвей є одним з архітекторів пекінського національного стадіону "Пташине гніздо" і таких інсталяцій, як "Насіння соняшника", "Назавжди" і "Карта світу".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram