ГоловнаСвіт

Судани відновили транзит нафти

Конфліктуючі країни вирішили створити демілітаризовану прикордонну зону.

Судани відновили транзит нафти
архивное фото
Фото: www.1tv.ru

Судан і Південний Судан 26 вересня домовилися про створення демілітаризованої прикордонної зони між північними і південними територіями, що дозволить відновити транзит нафти, перерваний у листопаді 2011 року.

Про це повідомляє агентство "Рейтер".

Угоди було досягнуто під час чотириденних переговорів між урядами країн в Аддіс-Абебі - столиці Ефіопії та Африканського союзу, який виступив посередником у цих переговорах.

Раніше ООН встановила країнам термін до 22 вересня для врегулювання питання, однак пізніше продовжила його до завершення переговорів у столиці Ефіопії. Раніше в серпні сусідні конфліктуючі держави домовилися про припинення нафтового конфлікту, встановивши розмір мит за транзит нафти.

Попри це, через відсутність чіткої демаркації кордонів між державами та розбіжностей щодо транзиту нафти, в квітні 2012 року в регіоні багатому на нафту почався збройний конфлікт, який загрожував перерости в нову війну.

Між тим, нафтовий конфлікт між Півднем і Північчю почався з моменту проголошення незалежності Південного Судану в липні 2011 року. Хоча більшість нафти видобувають на Півдні, її переробляють і відправляють на світовий ринок із Півночі. Єдиний нафтопровід проходить через територію Судану до міста Порт-Судан, розташованого на березі Червоного моря.

Імпорт нафти з Південного Судану було припинено Суданом у листопаді 2011 року, оскільки Південь відмовився оплачувати використання транзитної структури через занадто високі тарифи, запропоновані Північчю. Крім того, уряд південної республіки в січні 2012 року заявив про початок будівництва нового нафтопроводу через Кенію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram