ГоловнаСвіт

Каталонія хоче незалежності в ЄС

У середу прибутковість десятирічних держоблігацій Іспанії знову почала зростати і побільшала на 21 базисний пункт - до 5,95%.

Каталонія хоче незалежності в ЄС

Голова уряду Каталонії Артур Мас, виступаючи в середу на засіданні місцевого парламенту, заявив, що для автономного співтовариства найбільш прийнятним був би статус штату в складі Євросоюзу.

"Я вважаю, що для нас найбільше підходить американська модель, коли Каталонія користувалася б правами штату у складі федерації, для нашого випадку це Євросоюз", - сказав Артур Мас під час дебатів щодо майбутнього ладу співтовариства, які тривають у парламенті Каталонії другий день.

На думку Маса, Каталонія прагне домогтися статусу європейської нації з такими самими повноваженнями, які надано Данії, Словенії, Фінляндії, Естонії, Литві та Латвії.

"Каталонія у складі Іспанії є тільки автономним співтовариством, але каталонці хочуть більшої самостійності і незалежності, про що було заявлено на демонстрації на підтримку незалежності Каталонії, яка пройшла в Барселоні 11 вересня", - сказав Мас.

У Барселоні 11 вересня близько півтора мільйона осіб узяли участь у демонстрації на підтримку незалежності Каталонії. Сотні тисяч людей зібралися в центрі міста, розмахуючи прапорами Каталонії та прапорами руху за незалежність, вони зажадали незалежності від Мадрида, а також зміни податкового законодавства Іспанії.

Голова уряду Каталонії вважає, що остаточне рішення залишається за народом, який на дострокових виборах 25 листопада повинен проголосувати за майбутнє автономії. Артур Мас пояснив своє рішення про проведення дострокових виборів у Каталонії тим, що минулого тижня під час зустрічі з прем'єр-міністром Іспанії Маріано Рахоєм було відкинуто пропозицію Каталонії надати їй можливість самостійно визначати рівень податкових відрахувань до держскарбниці.

Рішення уряду Каталонії може значно погіршити економічні проблеми в Іспанії, оскільки зараз Рахой щосили намагається переконати своїх колег у регіональних урядах ужити жорстких заходів економії, які необхідні, щоб знизити рівень дефіциту бюджету країни.

У середу прибутковість десятирічних держоблігацій Іспанії знову почала зростати і побільшала на 21 базисний пункт - до 5,95%.

За даними іспанських ЗМІ, влада автономного співтовариства вже направила запит до керівництва Євросоюзу про можливість законного виходу з Іспанії та вступу в ЄС і єврозону.

Голова МЗС Іспанії Хосе Мануель Гарсія-Маргаліт, коментуючи можливі наслідки дій влади Каталонії, назвав їхнє бажання відокремитися від Іспанії "незаконним і вбивчим". Він заявив, що держава скористається своїм правом вето в ЄС, щоб "ніколи не допустити вступу Каталонії в Євросоюз".

Каталонія - автономне співтовариство на північному сході Піренейського півострова, населення якого становить 7,5 мільйона осіб (16% населення Іспанії). Торік обсяг ВВП Каталонії становив п'яту частину ВВП країни (200 мільярдів євро). Щорічно Каталонія як регіон-донор платить у держбюджет на 5 мільярдів євро більше, ніж отримує назад.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram