ГоловнаСвіт

У Каліфорнії легалізували автомобілі з автопілотом

Аналогічні законопроекти ухвалено в американських штатах Невада і Флорида.

У Каліфорнії легалізували автомобілі з автопілотом
Toyota Prius с системой автопилота от Google

Губернатор Каліфорнії Джеррі Браун підписав лобійований компанією Google законопроект, що легалізує тестові пробіги автодорогами загального користування автомобілів із повним автопілотом. Аналогічні законопроекти вже ухвалено у штатах Невада і Флорида.

Церемонія підписання законопроекту відбулася в штаб-квартирі Google, яка з 2010 року розробляє інтелектуальні системи, що дозволяють автомобілям їздити звичайними дорогами без допомоги водія. Система керування автомобілями-"безпілотниками" від Google ґрунтується на даних відеокамер, радарів, лазерних сенсорів, а також навігаційної бази даних.

Губернатор Каліфорнії приїхав на церемонію на пасажирському сидінні автомобіля Toyota Prius із системою автопілота від Google. "Ми бачимо, як наукова фантастика стає реальністю завтрашнього дня", - заявив Браун.

Аналогічні законопроекти вже ухвалено в американських штатах Невада і Флорида. Хоча масове виробництво таких автомобілів навряд чи почнеться найближчими роками, компанії-розробники не мають права тестувати транспортні засоби з функцією автопілота до ухвалення відповідного закону.

Новий закон набуде чинності в Каліфорнії наступного року. У ньому прописано експлуатаційні якості і норми безпеки для тестування роботизованих автомобілів, а також умову, що за потреби водій візьме керування транспортним засобом у свої руки. До 2015 року департамент автотранспорту штату зобов'язаний надати попередню версію доповнень до законів Каліфорнії з урахуванням появи безпілотних автомобілів.

"Думаю, що автомобілі з функцією автопілота зможуть значно поліпшити якість життя", - заявив Брін, згадуючи, зокрема, слабозорих людей і людей, які спожили алкоголь.

Водночас, за його словами, Google не має наміру створювати власні автомобілі, а орієнтується на партнерство з наявними автовиробниками.

В експериментах Google бере участь автопарк на шість машин Toyota Prius і одна Audi TT.

До виробників, які також розробляють технології автономного керування автомобілями, входять BMW, Ford, General Motors, Honda, Hyundai, Mercedes, Nissan, Toyota, Volkswagen, Volvo та ін. Зокрема, в лондонському аеропорту Хітроу курсують 22 безпілотні електромобілі, які доправляють пасажирів від термінала до паркування, розташованого приблизно за 2 км. Кожен мікроавтобус вміщує до чотирьох осіб із багажем. Пересуваються ці електромобілі спеціально виділеними смугами, що практично виключає можливість аварії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram