ГоловнаСвіт

Італійський журналіст отримав термін за наклеп

Алессандро Саллусті як редактор опублікував статтю, яка виявилася неправдою.

Італійський журналіст отримав термін за наклеп
Алессандро Саллусти
Фото: http://quigenova.com/

Верховний касаційний суд Італії підтвердив обвинувальний вирок головному редактору міланської газети Il Giornale, що входить в медійну групу колишнього прем'єр-міністра Італії Сільвіо Берлусконі. Алессандро Саллусті визнано винуватим у наклепі.

Як повідомляє газета Corriere della Sera, верховний орган італійського правосуддя засудив відомого журналіста до 14 місяців тюремного ув'язнення без права дострокового звільнення через небезпеку повторення злочину.

Таким чином, Касаційний суд, рішення якого є остаточним і оскарженню не підлягає, підтвердив вирок щодо Саллусті, раніше винесений апеляційним судом Мілана.

Справа про наклеп, за якою головного редактор Il Giornale було визнано винуватим, стосується подій 2007 року, коли Саллусті очолював міланське видання Libero. У статті, що вийшла в цій загальнонаціональній газеті під псевдонімом, засуджувалася одна з працівниць органів опіки, яка нібито змусила зробити аборт 14-річну дівчину. У відповідь на публікацію статті її героїня подала позов, вважаючи себе спаплюженою.

Corriere della Sera відзначає, що Саллусті не мав відношення до тієї замітці, однак за законом він як керівник видання несе відповідальність за "кожний опублікований рядок".

Коментуючи рішення Касаційного суду, журналіст заявив, що найближчим часом подасть у відставку з посади головного редактора Il Giornale. Крім того, він пообіцяв, що найближчий номер його газети вийде з "найпростішим заголовком у його житті" - "Саллусті йде у в'язницю".

Як відомо, 18 вересня Верховна Рада ухвалила в першому читанні закон "Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України щодо посилення відповідальності за посягання на честь, гідність та ділову репутацію осіб". Законопроектом пропонується ввести в КК статтю "Наклеп", санкції якої передбачають фінансову відповідальність, а також позбавлення (до 3 років) і обмеження (до 5 років) волі.

Водночас в Інтернеті розпочалась масштабна акція проти цього закону. Учора, 25 вересня, народний депутат (фракція Партії регіонів) Віталій Журавський заявив, що відкликає скандальний закон.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram