ГоловнаСвіт

Президент Ємену запропонував вступити в діалог з "Аль-Каїдою"

Однак для цього терористична організація повинна виконати деякі умови.

Президент Ємену запропонував вступити в діалог з "Аль-Каїдою"
Абд-Раббу Мансур Хади
Фото: EPA/UPG

Президент Ємену Аль-Хаді Абд Раббо Мансур, виступаючи на 67-й сесії Генеральної асамблеї ООН, запропонував почати діалог з ісламістськими бойовиками, а також з "Аль-Каїдою", але сказав, що вони повинні погодитися скласти зброю і відмовитися від іноземної підтримки.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Відновлення стабільності в Ємені стало міжнародним пріоритетом, оскільки "бійці джихаду" можуть закріпитися в країні і представляти серйозну загрозу провідному світовому експортеру нафти Саудівської Аравії, а також блокувати важливі торговельні шляхи.

"Аль-Каїда" на Аравійському півострові (АКАП) та інші сунітські організації, в тому числі "Ансар аль-Шаріат" захопили деякі міста під час народного повстання минулого року, в результаті якого було повалено президента Алі Абдалла Салеха, який виступав союзником США в боротьбі з бойовиками.

Від тоді, як Хаді обійняв посаду президента в лютому цього року, єменська армія за підтримки американських безпілотників витіснила повстанські групи з провінції Аб'ян на півдні Ємену.

"Я завжди говорив, що, незважаючи на кров, яка була пролита, зруйновані будинки і вимушених переселенців, можна почати діалог, - заявив Хаді у своєму виступі з нагоди 50-річчя Єменської республіки. - Але (це) за умови, що "Аль -Каїда" оголосить про свою згоду скласти свою зброю, покаятися в своїх екстремістських ідеях, які далекі від ісламу, і відмовитися від захисту збройних елементів за межами країни".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram