ГоловнаСвіт

Іспанія може попросити фінансову допомогу

Жителі країни протестують проти нових заходів жорсткої економії.

Іспанія може попросити фінансову допомогу
Мариано Рахой
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой в середу заявив, що готовий підписати новий пакет фінансової допомоги для Іспанії.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Однак він зробить це тільки в тому випадку, якщо процентні ставки за іспанськими боргами перебуватимуть на високому рівні протягом надто тривалого періоду часу, а умови надання такої допомоги будуть "розумними".

Інвестори нервують через небажання іспанської влади приймати фінансову допомогу, що може поглибити економічну кризу в єврозоні.

Раніше Рахой сказав, що після заяви ЄЦБ про намір придбати держоблігації Італії та Іспанії, його країна зможе відкласти необхідність у фінансовій допомозі.

"Я можу запевнити вас на 100%, що я попросив би про фінансову допомогу", - сказав прем'єр в інтерв'ю Wall Street Journal, додавши, що зробить це, якщо процентні ставки за іспанськими боргами перебуватимуть на високому рівні протягом надто тривалого періоду часу.

Мадрид, останній епіцентр боргової кризи єврозони, повинен скоротити свій дефіцит бюджету більш ніж на 60 млрд євро ($78 млрд) протягом найближчих двох років, що в сформованих умовах є вкрай складним завданням.

Напередодні тисячі іспанців оточили будівлю парламенту на знак протесту проти нового раунду заходів жорсткої економії 2013 року. Про нові бюджетні заходи буде оголошено 27 вересня. За словами Рахоєм, уряд має намір обмежити можливості для дострокового виходу на пенсію, збільшити пенсійний вік, а також створити спеціальний орган, який здійснюватиме контроль за виконанням бюджету та дозволить Іспанії повернути довіру інвесторів. Також Рахой сказав, що ще не ухвалив остаточне рішення про те, чи будуть підвищені пенсійні платежі відповідно до зростання цін, що може коштувати державі 6 млрд євро в якості споживчих податків і високих цін на енергоносії, а також може збільшити інфляцію до 3%.

"Ми повинні бути досить гнучкими, щоб не створювати додаткові проблеми", - підкреслив Рахой.

28 вересня мають бути оголошені результати аудиту іспанських банків. Прем'єр сподівається, що експерти оцінять потреби банківської системи в суму менше, ніж в 100 млрд євро.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram