ГоловнаСвіт
Спецтема
Выборы президента США

У США вирішують, хто зможе голосувати на президентських виборах

Суд Пенсильванії повинен постановити, чи зможуть меншини голосувати на виборах-2012.

У США вирішують, хто зможе голосувати на президентських виборах
Фото: EPA/UPG

У вівторок, 25 вересня, суд в американському штаті Пенсильванія вирішить, чи є правомірним новий закон про ідентифікацію виборців, згідно з яким жителям штату буде дозволено чи заборонено заповнювати бюлетені на президентських виборах, призначених на 6 листопада 2012 року.

Про це повідомляє агентство "Рейтер".

Слухання в цій справі буде вести представник Суду Співдружності суддя Роберт Сімпсон, який визначить, чи зможуть виборці з легкістю отримати картки посвідчення особи, які надає влада штату. Ці картки необхідні для участі в голосуванні 6 листопада. Розгляд проходить за рішенням Верховного суду Пенсильванії, який раніше цього місяця постановив:  якщо Сімпсон визнає, що отримання виборцями ідентифікаційних карток супроводжується якимись проблемами, то повинен заблокувати закон.

Наразі увагу американців зосереджено на суді, де розглядають закон, ухвалений у березні минулого року під керівництвом республіканських законодавців штату. Крім того, подібні бої за потенційне позбавлення прав виборців через відсутність ідентифікаційної картки ведуть у Техасі та Південній Кароліні.

У серпні Сімпсон підтримав закон, але минулого тижня Верховний суд штату наказав переглянути це рішення.

Прихильники закону із застосуванням посвідчення особи на голосуванні кажуть, що він спрямований на те, щоб бюлетені заповнювали тільки ті, хто юридично має право голосу. Критики стверджують, що він призначений для блокування меншості виборців, які, як правило голосують за демократів.

Закон говорить, що всі виборці повинні пред'являти або водійське посвідчення, або посвідчення держслужбовця, або будь-яку іншу ідентифікаційну картку.

За постановою Верховного суду Сімпсон повинен знайти несподівані перешкоди, які загрожують "ліберальному доступу" до ідентифікаційних карток виборця, які є обов'язковими за законом. Якщо буде знайдено перешкоди, то 2 жовтня Сімпсон "зобов'язаний ввести попередню судову заборону".

За останньою оцінкою Міністерства національної безпеки, торік кількість нелегальних іммігрантів у США становила близько 11,5 мільйона осіб. Усього в країні проживає близько 315 млн осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram