ГоловнаСвіт

Генсек ООН виступив на сесії Генасамблеї ООН

Пан Гі Мун порушив питання про Сирію, Ізраїль та Іран.

Генсек ООН виступив на сесії Генасамблеї ООН
Пан Ги Мун

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун заявив у вівторок, що вирішення ізраїльсько-палестинського конфлікту може бути відкладене на невизначений термін, оскільки збільшення числа єврейських поселень підриває зусилля з мирного врегулювання територіального спору.

Про це повідомляє агентство "Рейтер".

"Двостороннє рішення є єдиним можливим варіантом. Тим не менш, двері можуть зачинитися, - заявив Пан Гі Мун, виступаючи на 67-й сесії Генеральної асамблеї ООН у Нью-Йорку. - Тривале зростання (числа, - ред.) ізраїльських поселень на окупованих палестинських територіях серйозно підриває зусилля для мирного врегулювання. Ми повинні прорватися через цей небезпечний глухий кут".

Нагадаємо, ООН вважає всі ізраїльські поселення на Західному березі річки Йордан незаконними. Ізраїль заперечує це, та з часу захоплення Західного берега 1967 року звів на цій території вже 120 населених пунктів.

Крім того, Пан Гі Мун, очевидно посилаючись на останні коментарі ізраїльських, іранських і американських чиновників, заявив, що відкидає погрози військових дій із боку однієї держави проти іншої.

Нагадаємо, в серпні Ізраїль заявив про ймовірність військового удару по ядерних об'єктах Ірану. Єврейська держава та країни Заходу звинувачують Ісламську Республіку в використанні ядерної програми для розробки зброї, проте Іран відкидає ці звинувачення. У вересні командувач аерокосмічними силами в Корпусі вартових ісламської революції (КВІР) генерал Амір Алі Хаджізаде заявив, що Іран може завдати превентивного удару по Ізраїлю, якщо буде впевнений, що єврейська держава готується напасти на нього. Крім того, раніше Іран заявив, що не робить різниці між американськими й ізраїльськими інтересами і буде мстити обом державам у разі нападу.

Тим часом генсек ООН, після того, як розкритикував будівництво ізраїльських поселень, не уточнив, про які саме країни йдеться, проте заявив: "Я також відкидаю мову делегітимації та загрози потенційних військових дій із боку однієї держави проти іншої. Будь-яка подібна атака буде руйнівною".

На запитання про 18-місячний конфлікт у Сирії, Пан Гі Мун сказав, що світ повинен "зупинити насильство і потоки зброї для обох сторін" та здійснити зміну влади "якомога швидше".

"Міжнародне співтовариство не повинне дивитися в інший бік у той час, як насильство виходить із-під контролю, - сказав він. - Жорстокі порушення прав людини, як і раніше, здійснюють здебільшого з боку уряду, але і опозиція теж".

Нагадаємо, за даними правозахисників, жертвами конфлікту між повстанцями і силами президента Башара Асада в Сирії стали більш ніж 27 тисяч осіб. Понад 250 тисяч сирійців стали біженцями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram