ГоловнаСвіт

Учені вперше пов'язали погоду у стратосфері з кліматом

Фахівці говорять, що нові результати вимагатимуть перегляду кліматичних моделей.

Учені вперше пов'язали погоду у стратосфері з кліматом

Кліматологи установили, що зміни в стратосфері можуть впливати на океанічні течії.

Стратосфера - регіон атмосфери на висоті від 10 до 50 кілометрів. Раніше вчені припускали, що події в цій частині атмосфери впливають на клімат. 2003 року в Science з'явилася робота, автори якої продемонстрували взаємозв'язок між кліматом і стратосферними явищами. Схожа робота вийшла і 2012 року в Geophysical Research Letters - там, правда, автори статті використовували доволі специфічну модель клімату, яка функціонувала в часовому проміжку 260 років.

У рамках нової роботи вчені взяли модель, якою користується Національне управління з дослідження океанів і атмосфери. Отримані внаслідок моделювання порядку 4 тисячі років кліматичної історії вчені порівняли з даними спостережень. У підсумку вченим вдалося виявити взаємозв'язок між вітрами в стратосфері і кліматичними змінами. Отримані результати перевірили на 18 інших кліматичних моделях.

Дослідникам удалося виявити такий механізм: зміна температури стратосфери на часових проміжках двох років позначається на циркуляції повітря у верхніх шарах атмосфери, зокрема в полярних регіонах. Як наслідок, змінюється напрямок деяких течій у цьому самому регіоні. Це зачіпає всю систему течій на глибині до двох кілометрів. За словами вчених, виниклі у стратосфері зміни відповідальні за значну частину (до 30%) усіх кліматичних коливань.

Нову роботу прихильно зустріли фахівці. "Я ніколи не подумав би, що погода на висоті десятків кілометрів може впливати на океанічні течії в часових масштабах 10-100 років", - сказав Джуда Коен, кліматолог із Массачусетсу. Також фахівці кажуть, що нові результати вимагають переглянути кліматичні моделі, які зазвичай не враховують явищ у стратосфері.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram