ГоловнаСвіт

Судани обговорили нафтову суперечку

Південь і Північ мають вирішити конфлікт, щоб уникнути санкцій ООН.

Судани обговорили нафтову суперечку
Фото: www.1tv.ru

В Ефіопії відбулася зустріч президентів Судану та Південного Судану, які обговорили проблеми, що виникли після відокремлення Південного Судану рік тому, у тому числі нафтовий спір і проблеми безпеки.

Раніше Рада безпеки ООН встановила термін для вирішення конфлікту між двома конфліктуючими державами. У разі, якщо країни не зможуть домовитися, їм загрожуватимуть санкції.

"Щодо більшості економічних питань досягнуто згоди, хоча ще залишаються труднощі з деяких моментів, але головний камінь спотикання - питання безпеки", - заявив представник делегації Судану.

Нагадаємо, в березні суданські війська за підтримки авіації вдерлися на територію Південного Судану, проникнувши на 17 кілометрів углиб суміжної території. Після цього Судан опинився на межі війни.

Нафтові доходи є життєво важливими для обох країн, але Судан і Південний Судан іще не домовилися, скільки "нова" нація повинна платити за експорт нафти через свого північного сусіда. Хоча більшість нафти видобувають на Півдні, її переробляють і відправляють на світовий ринок із Півночі.

У конфлікті США виступають на боці Південного Судану, якому Вашингтон допоміг вести переговори з Хартумом, що в підсумку призвело до здобуття незалежності в липні 2011 року. При цьому Вашингтон не співпрацює з президентом Судану Омаром Хасаном аль-Баширом, якого Міжнародний кримінальний суд (МУС) розшукує за звинуваченням у військових злочинах. Сполучені Штати також наклали на Судан торгове ембарго за те, що країна переховувала таких ісламістських бойовиків, як Усама бін Ладен.

Залагодити нафтовий конфлікт між сусідами допомагають ООН, Африканський союз і США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram