ГоловнаСвіт

Неплатників церковного податку в Німеччині відлучать від церкви

Дія декрету поширюватиметься тільки на територію ФРН.

Неплатників церковного податку в Німеччині відлучать від церкви

Німецька католицька церква відлучатиме через відмову платити церковний податок, зазначено в декреті, опублікованому на сайті конференції німецьких єпископів. У документі описано санкції стосовно неплатників. Зокрема, вони не зможуть причаститися, пройти обряд миропомазання, висповідатися, а також стати хрещеним батьком або матір'ю і вступити в громадське церковне об'єднання.

Про дозвіл на вінчання можна буде домовитися зі священиком, якщо молодята пообіцяють "зберігати віру та виховувати дітей у католицькій вірі". Крім того, якщо людина вийшла з інституту церкви і не проявила до смерті каяття, його родичам можуть відмовити в церковному похованні. Загалом це відповідає відлученню від церкви, хоча німецькі єпископи й не використовують цього слова в своєму декреті.

При цьому передбачають, що священики повинні намагатися повернути тих, хто пішов із церкви, в її лоно. Коли католик приходить, щоб повідомити про вихід із церкви, священик, отримавши підтвердження, повинен запросити його на роз'яснювальну бесіду про необхідність возз'єднання з церквою.

Документ набуде чинності 24 вересня. Його готували німецькі священнослужителі, а схвалив Ватикан іще наприкінці серпня. Декрет буде поширюватися тільки на територію ФРН.

Таким чином німецька католицька церква відповіла на прецедент, створений 2007 року професором із Фрайбурга Хартмут Цаппом. Він формально вийшов із церкви, проте заявив, що, як і раніше, відчуває себе членом католицької громади. При цьому він посилався на закони Ватикану, згідно з якими вихід із церкви може бути обумовлений тільки почуттями віруючого, а не юридичними паперами. Раніше Ватикан підтримував таку позицію: доки парафіянин не повідомив, що більше не вважає себе віруючим, він може розраховувати на всі церковні обряди.

Церковний податок у Німеччині стягують державні служби, які потім передають гроші церковним громадам. При цьому держслужби отримують винагороду за посередницькі послуги. Цей податок є основним джерелом доходу церковних громад у Німеччині й становить, залежно від федеральної землі, вісім-дев'ять відсотків від суми прибуткового податку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram