ГоловнаСвіт

У Мюнхені розпочався фестиваль пива "Октоберфест"

Невід'ємною частиною свята з року в рік залишається хода господарів пивних наметів.

У Мюнхені розпочався фестиваль пива "Октоберфест"
Октоберфест

Тисячі людей попрямували в суботу на знаменитий Луг Терези в німецькому Мюнхені, щоб бути присутнім на відкритті наймасовішого народного гуляння в світі - легендарного свята пива "Октоберфест", який проходить уже 179-й раз і триватиме до 7 жовтня. Фестиваль відкрив символічним вбиванням спеціального крана в бочку з бурштиновим напоєм обер-бургомістр баварської столиці Крістіан Уде.

Громадськість щороку з інтересом стежить за тим, скільки ударів буде потрібно для того, щоб дати старт пивному фестивалю. Цього разу голова міської адміністрації впорався з цим завданням за два удари. До речі, рекорд належить саме йому: 2006 року він зміг відкоркувати бочку зі свіжозвареним або, як його ще називають, "октоберфестівським" пивом із першого разу; а найгірший результат показав 1950 року Томас Віммер - 19 ударів.

Уде підніс першу гальбу прем'єр-міністру федеральної землі Баварія Хорсту Зеєхоферу і запропонував тост: "За те, щоб свято пройшло мирно, і щоб не підвела погода!"

У

перше "Октоберфест" провели 12 жовтня 1810 року з нагоди одруження кронпринца Людвіга та принцеси Терези, на честь якої і називається місцевість, де проходить свято. Згодом фестиваль пива проводили майже щорічно, 22 рази його скасовували через війни, епідемії холери або гіперінфляцію 20-х років XX століття в Німеччині. За часів націонал-соціалізму протягом трьох років (із 1936-го по 1938 рік) фестиваль відбувався не під традиційними біло-блакитними прапорами Баварії, а під прапорами зі свастикою.

Загалом традиції "Октоберфесту" не змінюються протягом уже майже двох століть. Невід'ємною частиною свята з року в рік залишається хода господарів пивних наметів, а також костюмований парад, який уперше проводили 1835 року з нагоди срібного весілля Людвіга та Терези.

Лише 2001 року після вересневих терактів у США організатори на знак солідарності з американським народом вирішили відмовитися від ходи і відкриття пивної бочки.

Одна з візитних карток "Октоберфесту" - величезні пивні намети: деякі з них можуть приймати до 10 тис. гостей одноразово. Кожен намет представляє певна мюнхенська броварня, чию продукцію розливають у літрові гальби, які називають "мас".

Торік

відвідувачі "Октоберфесту" витратили в Мюнхені 1,1 млрд євро. Ця сума складається з обсягу продажів пива і закусок на Терезієнвізе, доходів, отриманих власниками готелів, водіями таксі та власниками сувенірних крамниць від напливу туристів. Минулого року 6,9 млн відвідувачів фестивалю випили 7,5 млн літрів пива.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram