ГоловнаСвіт

Лукашенко - Європі: нехай заздрять, як у нас проходять вибори

На думку президента Білорусі, вибори проводять для народу.

Лукашенко - Європі: нехай заздрять, як у нас проходять вибори
Фото: EPA/UPG

Президент Білорусі Олександр Лукашенко розраховує на поліпшення відносин із країнами Заходу після парламентських виборів у Білорусі, які відбуваються сьогодні.

Про це він заявив на виборчій дільниці.

"Я повинен розраховувати на краще. Але вибори ми проводимо не для Заходу, і головним автором виборів є білоруський народ", - сказав Лукашенко, відповідаючи на запитання журналістів, чи розраховує він на визнання підсумків виборів у Білорусі західними державами і на поліпшення відносин із Заходом.

"Ми розраховуємо на краще ставлення, а що буде: поживемо - побачимо, - сказав він. - Якщо вже й цього разу хтось засумнівається в наших виборах, я не знаю тоді, за якими законами їх проводити".

Він вважає, що прискіпуватися, по суті, до передвиборної кампанії не можна. "Нехай заздрять, як у нас проходять вибори. Нудно і спокійно - це щастя для народу. Нам не потрібні революції, сутички, потрясіння", - сказав білоруський президент.

Нагадаємо, сьогодні в Білорусі проходять парламентські вибори. При цьому, достроково проголосували вже майже 26% виборців за 4 дні.

Нагадаємо, Білорусь уже тривалий період перебуває в ізоляції з країнами Заходу. У ЄС було створено "чорний список" чиновників, яким заморозили рахунки в банках, а також заборонили в'їзд на території США і Євросоюзу.

Час від часу між Мінськом і Брюсселем виникають дипломатичні конфлікти. Зокрема, 4 липня білоруський кордон непомітно для ППО перетнув легкомоторний шведський літак. Над Івенці й околиці Мінська з літака було скинуто плюшевих ведмедів із плакатами на підтримку свободи слова в Білорусі.

1 серпня білоруська влада повідомила Швецію про непродовження акредитації послу в Білорусі Стефану Ерікссону. Дипломата звинуватили в деструктивній діяльності.

У відповідь шведська сторона заявила, що не прийме нового посла Білорусі, й рекомендувала двом співробітникам білоруського посольства покинути Стокгольм.

8 серпня МЗС Білорусі оголосило про відкликання всіх співробітників білоруського посольства в Стокгольмі. Шведській стороні рекомендовано вжити аналогічних заходів і відкликати всіх своїх дипломатів із Мінська до 30 серпня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram