ГоловнаСвіт

В Естонії запропонували називати іммігрантами всіх неестонців

Нова програма розрахована на період із 2014-го по 2020 рік.

В Естонії запропонували називати іммігрантами всіх неестонців
Эстонский паспорт

Опозиційна соціал-демократична партія Естонії розкритикувала нову інтеграційну програму (Loimuv Eesti 2020): партія закликала уточнити визначення мешканців - негромадян країни, яке міститься в програмі.

Документ, присвячений політиці держави щодо приїжджих і представників нацменшин, розробило міністерство культури країни. Нова програма розрахована на період із 2014-го по 2020 рік. Наразі вона перебуває на стадії розробки і викладена для громадського обговорення на сайті відомства.

Під час обговорення з'ясувалося, що укладачі документа, описуючи його цільову групу, відійшли від звичних раніше характеристик "жителі Естонії інших національностей або з іншою рідною мовою", "представники національних меншин", "люди, рідною мовою яких не є естонська", і замінили їх на "жителі імміграційного походження".

На думку депутата від Соціал-демократичної партії Євгена Осиновського, такий підхід є хибним. "Називати так людей, які прожили в Естонії все або майже все своє життя - це непорозуміння: ми вважаємо, що в інтеграційній програмі людей потрібно класифікувати відповідно до їхньої культурної та мовної своєрідності, а не на підставі міграції, яка відбувалася до відновлення незалежності республіки", - наголосив він.

Депутат додав, що автори програми зводять до єдиного поняття ("іммігранти") представників абсолютно різних груп - тих, хто перебуває в Естонії багато років, і тих, хто прибув у країну нещодавно.

Також соціал-демократ зазначив, що нова програма, як і ті, що передували їй, наголошує передусім на вивченні державної мови. "Ми роками говоримо про те, що мова - не мета, а лише один із засобів інтеграції. Проте в цьому документі цього не видно", - наголосив Осиновський.

Програма інтеграції в Естонії поширюється не тільки на прибулих у країну іноземців, а й на негромадян. Йдеться про колишніх громадян СРСР, чиї родичі не жили в Естонії до 1940 року (тобто до того, як відбулося приєднання республіки до Радянського Союзу). Після розпаду Радянського Союзу вони отримали змогу пройти процедуру натуралізації, склавши іспит на знання мови та Конституції країни, однак цим правом скористалися не всі. Дотепер кількість негромадян в Естонії становить 7% від усього населення республіки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram