ГоловнаСвіт

Apple звинуватили в копіюванні швейцарського годинника

Операційна система iOS 6 вийшла 19 вересня.

Apple звинуватили в копіюванні швейцарського годинника
Слева - часы из iOS, справа - швейцарские железнодорожные часы

Швейцарські федеральні залізниці (SBB) звинуватили Apple в копіюванні дизайну годинника, який використовують на вокзалах і залізничних станціях Швейцарії.

На думку SBB, циферблат зі стрілками, який відображається в iPad-додатку "Годинник" в iOS 6, схожий на циферблат швейцарського залізничного годинника. Однією із спільних деталей є, наприклад, червона секундна стрілка з покажчиком-колом.

Представник SBB заявив в інтерв'ю Tages-Anzeiger, що його компанія одночасно і горда тим, що Apple звернула увагу на їхній годинник, і розгнівана через те, що із штаб-квартири компанії в Купертіно не звернулися по ліцензію. SBB має намір зажадати від Apple грошової компенсації.

Представники швейцарського підрозділу Apple відмовилися прокоментувати ситуацію.

Швейцарський залізничний годинник, який став одним із символів країни, спроектував 1944 року співробітник SBB Ганс Гільфікер (Hans Hilfiker). Права на дизайн належать SBB. Вироби "за мотивами годинника" випускають і сторонні компанії, але для цього їм необхідно отримати дозвіл. Наприклад, наручний годинник із характерним "залізничним" циферблатом пропонує компанія Mondaine.

Годинник відомий тим, що його секундна стрілка проходить повне коло за 58,5, а не за 60 секунд. Описавши коло, вона завмирає на півтори секунди, а потім продовжує рух. Цей інтервал необхідний для синхронізації.

Операційна система iOS 6 вийшла 19 вересня. До нововведень у ній, окрім годинника, входять карти, інтеграція із соціальною мережею Facebook, додаток Passbook і так далі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram