ГоловнаСвіт

У Туреччині посадили понад трьохсот організаторів держперевороту

Заколотників мали засудити до довічного ув'язнення.

У Туреччині посадили понад трьохсот організаторів держперевороту

Три турецьких генерали отримали по 20 років в'язниці за участь у спробі державного перевороту.

Заколотників мали засудити до довічного ув'язнення, проте суд пом'якшив покарання до 20 років тюрми, оскільки переворот провалився.

Цей обвинувальний вирок став першим на процесі, який тривав близько двох років. Його фігурантами є близько 360 офіцерів і генералів, яких звинуватили у спробі скинення уряду помірного ісламіста Таїпа Ердогана 2003 року - так званий план "Кувалда".

Загалом 21 вересня 2012 року тюремні терміни за участь у підготовці плану "Кувалда" отримали 322 людини. Ще 34 фігуранти були виправдані.

План "Кувалда", за версією влади, полягав у тому, щоб дестабілізувати ситуацію в країні за допомогою серії провокацій. Мала відбутися серія вибухів у місцях скупчення людей, наприклад, у мечетях, над Егейським морем планували знищити військовий літак, а звинувачення в організації терактів висунути Греції. Далі військові мали скористатися виниклою плутаниною і захопити владу. Самі підозрювані назвали цю версію вигаданою та скерованою на дискредитацію опозиційних сил у Туреччині.

Цей процес багато в чому схожий на справу про переворот 2008 року, коли теж заарештували сотні офіцерів і генералів. Їх оголосили членами закритої організації радикальних націоналістів і прихильників світської держави "Ергенекон". Самі заарештовані заявили, що "Ергенекон" є вигадкою влади, яка за допомогою арештів зміцнює свої позиції. При цьому впливовий турецький генералітет дійсно традиційно виступає за світський характер держави і проти ісламізації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram