ГоловнаСвіт

У Сирії заарештували членів опозиційної коаліції після їх поїздки в Китай

23 вересня відбудеться конференція сирійської опозиції.

У Сирії заарештували членів опозиційної коаліції після їх поїздки в Китай
архивное фото
Фото: ru-newz.ru

В Сирії сили безпеки заарештували трьох членів опозиційної коаліції "Національний координаційний комітет за демократичні зміни" (НКК) невдовзі після того, як ті повернулися з офіційної поїздки до Китаю.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на заяву представника НКК.

За його словами, п'ятеро інших членів НКК були затримані сирійськими силами безпеки в понеділок 17 вересня.

Незважаючи на 18-місячне повстання проти свого правління, президент Башар Асада терпимо ставився до деяких представників опозиції, які закликають до мирного переходу від однопартійної держави до демократичного управління.

Прес-секретар НКК Халаф Дахуд заявив, що головний координатор НКК Хасан Абдель Азім і член виконавчого комітету Еяс Айяш прибули в Дамаск в четвер увечері, після чого сирійські силовики супроводили їх до машини, де вони приєдналися до іншого члена НКК - Махера Тахана.

"Машина так і не приїхала в Дамаск, - сказав Дахуд. - Вони були викрадені, і відтоді ми не отримували від них вістей".

Дорога з дамаського аеропорту жорстко контролюється службою державної безпеки, і уздовж неї знаходиться декілька контрольно-пропускних пунктів. Багато дисидентів було заарештовано під час їзди по ній.

Нагадаємо, що Китай закликає Асада провести переговори з опозицією, проте одночасно захищає сирійський уряд, в першу чергу шляхом блокування дипломатичних зусиль з введення санкцій щодо Сирії в Раді Безпеки ООН.

Під час поїздки в Китай делегація НКК зустрілася з міністром закордонних справ КНР Ян Цзечи. Міністр заявив, що сирійські сторони повинні активно взаємодіяти з посередницькими зусиллями спецпредставника ООН і ЛАГ Лахдара Браха і відмовитися від насильства в будь-якій формі, в найкоротші терміни почати політичний діалог і просувати політичний перехідний процес.

Дахуд підтвердив, що китайські чиновники запевнили делегацію НКК в тому, що Пекін закликатиме Асада захищати внутрішню опозицію, в тому числі під час конференції опозиції в Дамаску, запланованої на 23 вересня.

"Ми запросили китайських дипломатів на конференцію в Дамаск, щоб гарантувати безпеку людей", - заявив Дахуд.

У липні минулого року конференція опозиції була скасована після того, як власнику місця проведення зустрічі опозиціонерів пригрозили сирійські сили безпеки. Вони відкрили вогонь по сирійцях, які беруть участь у демократичній акції протесту перед будівлею, в результаті чого загинули 14 людей.

Дахуд також зазначив, що 9 вересня, на зустрічі в Парижі, заступник міністра закордонних справ РФ Михайло Богданов запевнив головного координатора НКК, що Росія, ще одна країна, яка підтримує Асада, підтримає і забезпечить захист майбутньої конференції опозиції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram