ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Держдума посилила покарання за розголошення держтаємниці

Нова редакція закону встановлює кримінальну відповідальність за незаконне отримання відомостей, що становлять держтаємницю.

Держдума посилила покарання за розголошення держтаємниці
Фото: http://www.ntv.ru

Держдума Російської Федерації 21 вересня одностайно ухвалила в першому читанні урядовий законопроект, що посилює покарання за розповсюдження державної таємниці.

Зокрема нова редакція закону встановлює кримінальну відповідальність за незаконне отримання відомостей, що становлять держтаємницю, навіть у випадках, коли це не є шпигунством або держзрадою, повідомляє РАПСІ.

Кримінальний кодекс буде доповнено новою статтею 283.1 (незаконне одержання відомостей, що становлять держтаємницю, - шляхом викрадення, обману, підкупу, шантажу, примусу або погрози застосування насильства). Покаранням за цією статтею може стати штраф від 200 до 500 тисяч рублів або до чотирьох років позбавлення волі.

За вчинення тих самих діянь групою осіб або за наявності інших обтяжуючих обставин (із застосуванням насильства; із заподіянням тяжких наслідків; із використанням спеціальних технічних засобів) винуватому загрожуватиме покарання від трьох до восьми років позбавлення волі.

На відміну від статті 283 КК РФ, де передбачено спеціальний суб'єкт злочину - особа, якій держтаємниця довірена в силу посади, яку вона обіймає, за статтею 283.1 може проходити будь-яка людина, яка незаконно отримала доступ до держтаємниці.

Нагадаємо, раніше керівник Роскосмосу Володимир Поповкін рекомендував співробітникам, обізнаним про держтаємницю, обмежити виїзд на відпочинок за кордон з 1 січня 2012 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram