ГоловнаСвіт

У ПАР почалися страйки на золотих шахтах

Центральний банк країни стурбований можливим зростанням інфляції.

У ПАР почалися страйки на золотих шахтах
архивное фото
Фото: EPA/UPG

У ПАР почалися страйки гірників на шахті виробника золота №3 у світі компанії AngloGold Ashanti, що свідчить про подальше поширення страйків в гірничодобувній галузі країни.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

"Нічна зміна вийшла на страйк на шахті Копананг, і ранкова зміна також не приступила до роботи", - заявив прес-секретар компанії Алан Файн.

Від також сказав, що на шахті працює п'ять тисяч гірників, і страйкувальники досі не заявили про свої вимоги до компанії. Однак представник Національної спілки гірників сказав, що страйкарі вимагають підвищення заробітної плати до 12500 рандів ($1500) на місяць, як і на інших шахтах. Це майже втричі перевищує нинішню зарплату робітників.

Акція протесту на шахті компанії AngloGold почалася наступного дня після того, як тисячі співробітників компанії Lonmin повернулися до роботи, досягнувши угоди з керівництвом компанії про підвищення зарплат. Угода з гірниками стала ударом для Lonmin, оскільки з 1 жовтня витрати компанії збільшаться на 14%.

Нагадаємо, страйки в гірничодобувній галузі ПАР почалися на шахті Марикана, що належить компанії Lonmin. 16 серпня під час заворушень поліція застрелила 34 співробітники цієї шахти. У цілому в заворушеннях загинули 45 людей.

Зараз страйки з вимогою про підвищення зарплати проводять також співробітники провідного виробника платини компанії Anglo American Platinum (Amplats) і виробника золота Gold Fields.

Президент Південно-Африканського резервного банку (Центрального банку) ПАР Джилл Маркус заявила, що врегулювання конфлікту з гірниками компанією Lonmin може створити прецедент для майбутніх вимог з заробітної плати в найбільшій економіці Африки, а також стимулювати зростання інфляції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram