ГоловнаСвіт

США і Нова Зеландія налагоджують військову співпрацю

Королівство продовжить дотримуватися своєї без'ядерної позиції.

США і Нова Зеландія налагоджують військову співпрацю
архивное фото

США зняли заборону на відвідування американських портів новозеландськими військовими кораблями, що символізує спроби підсилити військову співпрацю між двома країнами після 26-річного протистояння з ядерних питань.

Про це повідомляє агентство "Рейтер".

Міністр оборони США Леон Панетта зробив таку заяву під час візиту в найбільше місто Нової Зеландії Окленд у п'ятницю. Він сказав, що Вашингтон також скасує обмеження на військові навчання й розширюватиме військову співпрацю між двома країнами незважаючи на те, що Веллінгтон дотримується своєї давньої без'ядерної позиції.

"Завдяки цим змінам нашим збройним силам легше буде вступати в дискусії з питань безпеки та брати спільні зобов'язання, які збільшують нашу здатність вирішувати загальні проблеми", - заявив він.

Панетта заявив, що Вашингтон і Веллінгтон працюватимуть разом, незважаючи на "розбіжності в деяких обмежених областях", що зберігаються.

Візит Панетти, який став першим візитом глави Пентагону до Нової Зеландії за 30 років, свідчить про нову еру американсько-новозеландських військових відносин, що припинилися в середині 1980-х років, коли Веллінгтон оголосив себе без'ядерною країною і закрив атомним військовим кораблям доступ у свої порти. Незважаючи на це, міністр оборони Нової Зеландії Джонатан Коулман, сказав, що його країна має незалежну зовнішню політику, і тому антиядерна заборона не підлягає обговоренню.

"Я не думаю, що ми повинні зосереджуватися на тому, щоб повернути час назад, як було 1986 року, тому що реальність така, що наші відносини дуже, дуже хороші", - заявив Коулман на прес-конференції за підсумками їхньої зустрічі.

Під час свого візиту Панетта також зустрінеться з іншими високопосадовцями, щоб підсилити військову співпрацю США з Новою Зеландією. Нині Сполучені Штати проводять балансування своїх військово-морських сил в Азійсько-Тихоокеанському регіоні, що є частиною нової американської військової стратегії.

Нагадаємо, в липні США і Нова Зеландія домовилися про проведення регулярних переговорів на високому рівні, а також про співпрацю у сфері морської безпеки, боротьби з тероризмом та миротворчих операціях.

На початку цього року американські морські піхотинці проходили навчання в Новій Зеландії, а новозеландський флот узяв участь у найбільших у світі міжнародних військово-морських навчаннях Rimpac.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram