ГоловнаСвіт

Лівія знову перепросила за загибель американського посла

США готові розширювати співпрацю з лівійським урядом.

Лівія знову перепросила за загибель американського посла
Мухаммед аль-Макриф
Фото: EPA/UPG

Лівія в четвер вкотре перепросила у США в особі заступника держсекретаря Вільяма Бернса за напад на американське консульство в Бенгазі, в результаті якого загинув американський посол Крістофер Стівенс.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Бернс прибув у лівійську столицю Триполі для переговорів з лівійськими лідерами, в тому числі з новим прем'єр-міністром країни Мустафою Абу Шакуром і головою Загального національного конгресу Мухаммедом аль-Макріфом. Він також візьме участі в церемонії в пам'ять про вбитого посла.

Міністр закордонних справ Лівії Ашур бін Хайяль вибачився за насильство від імені Триполі, а також назвав Стівенса "другом Лівії".

Нагадаємо, четверо американців загинули, коли бойовики атакували слабко укріплене консульство США в місті Бенгазі. Нападники злилися з натовпом мусульман, обурених антиісламським фільмом американського виробництва "Невинність мусульман".

Директор Національного контртерористичного центру Метью Олсен, виступаючи на слуханнях у сенаті Конгресу США, зв'язав напад на консульство з північноафриканською філією терористичної організації "Аль-Каїда" в Ісламському Магрибі (АКІМ).

За словами представника Міністерства закордонних справ Лівії, Бернс і Хайяль обговорили участь США в розслідуванні вбивства, а також розширення заходів безпеки та економічного співробітництва.

Макріф, який минулого тижня попросив вибачення "у США, народу і всього світу за подію" в Бенгазі, під час телефонної розмови з президентом США Бараком Обамою також дав згоду на спільне розслідування вбивства.

Після нападу на консульство лівійський уряд звільнив начальників служби безпеки в Бенгазі. Крім того, в четвер пішов у відставку чиновник, який відповідав за набір новобранців з місцевого ополчення в поліцію. Його відставка пов'язана з тим, що новобранцям не платили, а також не забезпечували їх належним чином.

Тимчасовий уряд Лівії намагався нав'язати свою владу безлічі озброєних груп, які відмовилися скласти зброю після повалення Муаммара Каддафі. Бійці цих груп часто беруть закон у свої руки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram