ГоловнаСвіт

Білорусь заперечує, що намагалася продавати Сирії зброю

США ввели санкції проти білоруського підприємства.

Білорусь заперечує, що намагалася продавати Сирії зброю
Фото: EPA/UPG

Білорусія в четвер, після того, як США наклали санкції на білоруську державну компанію фірми, відкинула звинувачення в спробах продати Сирії зброю в обхід резолюції Ради Безпеки ООН.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

"Всі звинувачення американської сторони не мають жодних підстав і не відповідають дійсності", - заявив прес-секретар МЗС Андрій Савіних.

Нагадаємо, громадянська війна в Сирії почалася в березні 2011 року. За даними правозахисників, відтоді жертвами повстання стали 27 тисяч осіб. Більше за 250 тисяч сирійців стали біженцями.

Міністерство фінансів США 19 вересня заявило, що вважає сірійське Бюро армійського постачання, а також білоруську компанію "Білзовпромсервіс" причетними до розповсюдження зброї масового знищення. У зв'язку з цим, міністерство запровадило санкції щодо білоруського підприємства згідно з президентським указом про постачальників озброєнь і зброї масового ураження.

За даними американського Мінфіну, в березні 2011 року Бюро постачання армії готувалося прийняти від білоруської компанії детонатори для авіабомб.

"Це не більше ніж спроба чинити тиск на Білорусію за відкриту і принципову позицію нашої країни на користь мирного врегулювання внутрішнього сирійського конфлікту, - підкреслив Савіних. - Білоруська сторона завжди неухильно виконує рішення Ради Безпеки ООН. Односторонні санкції США суперечать духу конструктивної взаємодії між націями на основі міжнародного права і взаємної поваги".

Президент Білорусі Олександр Лукашенко вже давно не ладнає із Заходом, який звинувачує його в нетерпимості до інакомислення і порушенні прав людини. Лукашенко, який перебуває при владі з 1994 року, традиційно виступає на стороні Росії в питаннях міжнародної політики. Водночас Росія була важливим союзником і постачальником зброї для сирійського уряду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram