ГоловнаСвіт
Спецтема
Выборы президента США

У США 29 тисяч учителів припинили страйк

Союз учителів Чикаго і мер міста уклали угоду про реформи в сфері освіти.

У США 29 тисяч учителів припинили страйк
архивное фото
Фото: prousa.ru

Учителі державних шкіл міста Чикаго в штаті Іллінойс, США, припинили страйк, який тривав більш ніж тиждень, відтак 350 тисяч дітей повернулися до навчання.

Про це повідомляє агентство "Рейтер".

У вівторок, 18 вересня, вчителі все-таки проголосували за припинення страйку. Своєю чергою, мер Чикаго, виступаючи на прес-конференції після припинення страйку, сказав, що він так боровся за реформи, тому що "бачив порожні погляди дітей, позбавлені життєздатності та віри в сенс майбутнього".

"Єдиний відомий мені спосіб позбутися від цієї порожнечі в їхніх очах, і перспектива, і можливість, які існують у місті Чикаго - це шкільні класи", - сказав Емануель.

Під час страйку батьки змушені були відправляти своїх дітей в альтернативні навчальні заклади, наприклад, місцеві церкви, платити няням, сидіти з ними, або відправляти їх до друзів і родичів.

Акція протесту закінчилася, коли профспілка, що представляє вчителів змогла домовитися про реформи в сфері освіти, запропоновані мером Чикаго Рамом Емануелем. Незважаючи на те, що протистояння між Емануелем - колишнім помічником президента США Барака Обами в Білому домі - і профспілкою вчителів закінчилося, воно все ж може вплинути на передвиборну кампанію Обами.

"Усі члени профспілки раді повернутися до дітей", - заявила колишній учитель хімії і чинний президент Союзу вчителів Чикаго (CTU) Карен Люїс, яка очолила цей страйк.

Лише невелика частина дітей займалася в 150 навчальних центрах по всьому Чикаго, створених для догляду за дітьми під час страйку. CTU попередив, що ці центри не матимуть успіху, оскільки вихователям не вистачає відповідної підготовки, щоби наглядати за дітьми. Хоча страйк не створив серйозних проблем, більшість батьків зволіли залишити своїх дітей удома. Багато дітей провели цей час перед телевізором, з відеоіграми та в соціальних мережах.

"Діти спали майже весь день, - розповіла мама другокурсниці в середній школі Дон Макнамара. - Здавалося, що це буде тривати вічно (врегулювання страйку, - ред.)".

Незважаючи на те, що страйк припинився, деякі питання, що породили його, залишилися. Основна проблема - важке фінансове становище шкіл у Чикаго та система оцінювання вчителів.

За словами Льюїс, Союз учителів Чикаго офіційно ратифікує угоду з мером упродовж найближчих двох тижнів. Згідно з цією угодою, середня заробітна плата вчителів зросте на 17,6% впродовж наступних чотирьох років, а також зміниться частково заснована на стандартизованих тестах для учнів система оцінювання роботи вчителів.

Система оцінювання вчителів, поряд із продовженням робочого дня на 90 хвилин, була ключовою вимогою Емануеля. Однак CTU домігся того, щоби члени спілки не працювали в додаткові години. Замість цього школи наймуть іще 600 викладачів, у тому числі вчителів фізкультури, іноземних мов, малювання, музики й інших предметів.

Крім того, на прохання мера Чикаго на середу призначено судове засідання, покликане розглянути прохання Емануеля про визнання страйку незаконним. Він звернувся з цим проханням до суду ще до того, як Союз вчителів ухвалив рішення про припинення страйку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram