ГоловнаСвіт

У грузинських в'язницях ввели поліцейські патрулі та групи моніторингу

Саакашвілі визнав, що реформу пенітенціарної системи не доведено до кінця.

У грузинських в'язницях ввели поліцейські патрулі та групи моніторингу

Президент Грузії Михайло Саакашвілі розпорядився ввести у в'язницях поліцейські патрулі.

Він також доручив прем'єр-міністру Грузії Вано Мерабішвілі повністю переключитися на наведення порядку в тюрмах і довести його до цивілізованого рівня, що має сьогодні місце в системі Міністерства внутрішніх справ країни. Саакашвілі також розпорядився ввести у в'язницях групи моніторингу і допустити до ув'язнених їхніх родичів, аби ті переконалися, що в'язням нічого не загрожує.

"Головне питання - де досі була прокуратура. Те, що така група, справжні маніяки, протягом стількох місяців, не знаю, з яких мотивів або без таких, так безкарно принижувала людей, і те, що ми почали розслідування з цього приводу тільки кілька тижнів тому, означає, що якась ланка провалилася", - сказав він.

За його словами, реформу пенітенціарної системи, на відміну від інших державних систем, не доведено до кінця, незважаючи на те, що певних успіхів досягнуто. За його словами, "цю систему, в її теперішньому вигляді треба повністю скасувати, реорганізувати та сформувати заново". "Я даю гарантію, що в дуже короткий термін цей орган стане таким, яким йому личить бути в сьогоднішній Грузії", - сказав Мерабішвілі на робочій зустрічі з грузинським президентом. Він також запевнив, що абсолютно всі громадяни Грузії, а не тільки ув'язнені, будуть захищені від насильства.

Нагадаємо, напередодні МВС Грузії поширило відеоматеріали про тортури над ув'язненими в Глданській тюрмі в Тбілісі. За даними Головної прокуратури Грузії, щодо катувань і нелюдського поводження з ув'язненими затримано 10 осіб, один перебуває в розшуку. Всі затримані є співробітниками Глданської в'язниці. Серед них директор в'язниці Давид Чкадуа. Стосовно затриманих порушено кримінальні справи, і, крім того, "проводять слідчі заходи зі встановлення дев'яти осіб, причетних до злочину".

Як вважають у прокуратурі, в Глданській в'язниці діяли кілька груп, які порушували права ув'язнених. Організаторами порушення прав ув'язнених, зняття відеоматеріалу про тортури названо колишнього генерала поліції Тамаза Тамазашвілі, який відбуває покарання у Глданській в'язниці, і бізнесмена Тамаз Елізбарашвілі, який вже відбув покарання.

У Тбілісі й інших містах Грузії проходять акції протесту проти тортур над ув'язненими. Напередодні Саакашвілі виступив із надзвичайною заявою, в якій повідомив, що він "дуже розсерджений" і "дуже шокований" подією в Глданській тюрмі. Президент запевнив, що винуваті "проведуть багато років у в'язниці", а відповідальних за допущення насильства у в'язницях буде звільнено з роботи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram