ГоловнаСвіт

Саудівська Аравія вимагає заблокувати доступ до антиісламського фільму на YouTube

Мусульмани обурені французькими карикатурами на пророка Мухаммеда.

Саудівська Аравія вимагає заблокувати доступ до антиісламського фільму на YouTube

Саудівська Аравія пригрозила заблокувати доступ до сервісу YouTube в королівстві, якщо відеохостинг не закриє для жителів цієї країни доступ до антиісламського фільму "Невинність мусульман".

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на інформагентство SPA.

Власник YouTube компанія Google Inc вже заблокувала доступ до фільму в Єгипті, Лівії, Індії та Індонезії, але відхилила прохання Білого дому про видалення фільму з сайту.

"Для реалізації директиви короля Абдалли... (регулятор) зв'язався з Google, щоб заблокувати всі електронні посилання YouTube, що ведуть до фільму, і в разі відсутності реакції на це прохання, регулятор буде блокувати доступ до YouTube (в Саудівській Аравії)", - йдеться в заяві уряду. У заяві також говориться, що провайдерів інтернет-послуг у Саудівській Аравії також попросили заблокувати доступ до фільму.

Проте в середу вранці в консервативному ісламському королівстві ще можна було подивитися фільм.

Окремо в Об'єднаних Арабських Еміратах Управління регулювання електрозв'язку (TRA) в понеділок написало в Твіттері, що доступ до скандального фільму було заблоковано, і просило жителів країни повідомляти, якщо посилання на фільм як і раніше доступні.

Саудівська Аравія, яка завдяки Мецці і Медині має вплив на 1,6 мільярд мусульман у всьому світі, минулого тижня засудила як фільм, так і агресивні дії мусульман щодо американських посольств.

У фільмі, знятому в Каліфорнії і розміщеному на сервісі YouTube, пророк Мухаммед зображується як бабій і дурень. Через це фільм став причиною масових протестів у всьому мусульманському світі. Для багатьох мусульман будь-яке зображення пророка є блюзнірським, і карикатури або інші образи на адресу Пророка в минулому викликали бурхливі протести в усьому мусульманському світі.

Нагадаємо, 11 вересня, в результаті протестів проти фільму, в лівійському місті Бенгазі були вбиті чотири американці, серед яких був посол США в Лівії. В цілому в результаті заворушень, викликаних фільмом, жертвами насильства стали вже 17 осіб.

У суботу, 15 вересня, Великий муфтій Саудівської Аравії підтримав офіційну позицію Саудівської Аравії. Він засудив напади на неісламські посольства, проте також закликав іноземні уряди оголосити релігійні образи незаконними.

Проте нову хвилю протестів у мусульманському світі викликав французький сатиричний журнал "Шарлі ебдо", що опублікував карикатури на пророка Мухаммеда.

"Ми відкидаємо і засуджуємо французькі карикатури, що ображають Пророка, і ми засуджуємо будь-які дії, які порочать священне згідно з релігійним переконанням людей", - заявив діючий глава єгипетської Партії свободи і справедливості Ессам Еріан.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram