ГоловнаСвіт

В ЄС можуть запровадити єдину армію і пост президента

Проект реформи передбачає посилення загальноєвропейських інститутів.

В ЄС можуть запровадити єдину армію і пост президента

Міністри закордонних справ 11 з 27 країн Євросоюзу запропонували створити в ЄС пост президента, заснувати міністерство закордонних справ Союзу, ввести єдину європейську в'їзну візу і, можливо, сформувати єдину армію.

Про це повідомляє ІТАР-ТАРС із посиланням на проект реформи, прийнятий за підсумками засідання групи з питань майбутнього Європейського Союзу, про зміст якого стало відомо британським ЗМІ, які публікують витяги з нього.

До складу групи з питань майбутнього Євросоюзу входять міністри закордонних справ 11 країн - Австрії, Бельгії, Німеччини, Данії, Іспанії, Італії, Люксембургу, Нідерландів, Польщі, Португалії та Франції, тобто всіх найбільших і найвпливовіших держав Євросоюзу за винятком Великобританії. Головну роль у цій групі грають Німеччина і Франція.

Якщо необхідно внести зміни до угоди, то це слід зробити. Попри це, я дещо скептично ставлюся до реальної необхідності внесення змін до договору, а також сумніваюся в його доцільності

— Александр Стубб, міністр зі справ ЄС і зовнішньої торгівлі Фінляндії

"Для того, щоб Європа була реальною дійовою особою і глобальним лідером, вона повинна мати сильну структуру інститутів... Для цього потрібен президент, якого обирають безпосередньо, який буде особисто призначати членів "європейського уряду", - йдеться в поширеній за підсумками зустрічі у Варшаві спільній заяві міністрів закордонних справ Німеччини та Польщі Ґідо Вестервелле і Радослава Сікорського.

Проект реформи передбачає скасування права вето, яким нині володіють низка країн ЄС у питаннях зовнішньої політики та безпеки, а також під час ратифікації загальноєвропейських договорів. Це означає, що країни ЄС змушені будуть підтримувати навіть ті зовнішньополітичні заходи, з якими вони не згодні. Крім того, країни ЄС позбудуться можливості заперечувати основоположні документи за підсумками проведених у них референдумів, як це вже неодноразово відбувалося.

Проект передбачає посилення повноважень відомства верховного представника Євросоюзу з закордонних справ і політики безпеки та перетворення його на повноцінне загальноєвропейське дипломатичне міністерство. Також передбачається створення єдиного поліцейського органу, який займатиметься контролем кордонів Євросоюзу, і формування в Європарламенті спеціальної палати депутатів із країн Єврозони, що займається розглядом заходів, що стосуються єдиної валюти.

Водночас не всі з 11 країн, що брали участь у роботі над проектом реформи, підтримали ідею створення єдиної європейської армії, тому про неї в документі зазначено більш обережно.

"Метою є формування європейської оборонної політики, що включає єдині зусилля в сфері військової промисловості, у тому числі створення єдиного ринку озброєнь. Для деяких країн - членів групи це з часом означатиме створення європейської армії", - йдеться там.

Британська преса відзначає, що поява такого плану централізації влади в Євросоюзі посилить у Великобританії настрої на користь проведення референдуму щодо членства країни в ЄС, за яке виступають багато депутатів від правлячої Консервативної партії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram