ГоловнаСвіт

НАТО обмежує співпрацю з афганськими силами безпеки

Рішення коаліційного командування пов'язано з нападами афганських солдатів на іноземних військовослужбовців.

НАТО обмежує співпрацю з афганськими силами безпеки
Фото: EPA/UPG

НАТО у вівторок прийняло рішення про обмеження операцій міжнародної коаліції НАТО в Афганістані (ISAF) у зв'язку з "інсайдерськими" нападами афганських солдатів на іноземних військовослужбовців, що може ускладнити плани з передачі контролю над безпекою афганським військовим 2014 року.

Про це повідомляє агентство "Рейтер".

Згідно з наказом другого найбільш високопоставленого американського командувача в Афганістані генерала-лейтенанта Джеймса Террі, НАТО на невизначений час припиняє спільні операції для військових загонів чисельністю менше, ніж 800 солдатів. Однак у разі необхідності розглядатимуть можливість участі військ коаліції і в менш масштабних військових операціях.

"Необхідність (в таких обмеженнях, - ред.) оцінюватимуть індивідуально і затверджуватимуть регіональні командири", - заявив прес-секретар НАТО генерал-майор Адам Воджак.

За словами Воджака, цей наказ торкнеться "переважної більшості" 350-тисячних Афганських національних сил безпеки, яким тепер доведеться працювати без підтримки з боку коаліції. Це також завдасть удару по НАТОвській програмі військової підготовки афганських військовослужбовців. Воджак також зазначив, що афганські сили вже взяли на себе відповідальність за забезпечення безпеки в багатьох областях, в тому числі в районах із сильною присутністю повстанців.

Своєю чергою, командувач союзними військами в Афганістані генерал Джон Аллен заявив, що командуванню необхідно переглянути існуючі комплекси заходів захисту своїх військ, а також принципи ведення бойових дій.

Від початку 2012 року внаслідок інсайдерських атак загинув 51 військовослужбовець ISAF. Для порівняння, 2011 року ця цифра була більш ніж на 40% менше.

Такий наказ було видано після того, як 16 вересня афганський поліцейський застрелив двох британських солдатів у провінції Гільменд. Пізніше того ж дня в провінції Забул інший поліцейський застрелив чотирьох американських військових і поранив іще двох. Між тим, саме в цих провінціях найбільш активні сили руху "Талібан".

Напади афганських солдатів на іноземних військовослужбовців уже змусили кількох членів коаліції, в тому числі Францію, прискорити або переглянути плани виведення військ з Афганістану 2014 року, коли буде виведено більшість західних військ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram