ГоловнаСвіт

Китай сподівається на мирне вирішення конфлікту з Японією

МЗС КНР поскаржився Токіо на висадку японців на спірних островах.

Китай сподівається на мирне вирішення конфлікту з Японією
Фото: telegraph.co.uk

Міністр оборони КНР Китай Лян Гуанлі заявив, що Китай сподівається на мирне вирішення територіального спору з Японією щодо островів Сенкаку (китайська назва Дяоюйдао) в Східно-Китайському морі, однак зазначив, що Пекін залишає за собою право вжити "додаткових заходів".

Про це повідомляє агентство "Рейтер".

"...Ми все ще сподіваємося на мирне й узгоджене рішення з цього питання, і сподіваємося плідно працювати разом з японським урядом над вирішенням цього спору", - сказав міністр оборони Лян Гуанлі журналістам після зустрічі зі своїм американським колегою Леоном Панеттою.

Тим часом Міністерство закордонних справ Китаю заявило у вівторок, що висадка двох японців на спірні острови була провокаційною, і що відомство звернулося зі скаргою до Токіо.

"Незаконна висадка японських правих на китайській території острова Дяоюйдао є серйозним провокаційним вчинком, який порушує китайський територіальний суверенітет", - заявив представник міністерства Хун Лей.

"Ми закликаємо Японію вжити ефективних заходів для припинення всіх дій, які можуть посилити конфлікт. Разом з тим, Китай зберігає за собою право вдатися до подальших кроків", - додав він на підтвердження слів міністра оборони.

Нагадаємо, острови стали причиною конфлікту між двома країнами після того, як виявили, що вони розміщені поблизу багатих промислових ділянок і потенційно величезних запасів нафти та газу. 11 вересня Японія офіційно викупила спірні острови Сенкаку в їх власників, проте офіційний Пекін не визнає цієї угоди, стверджуючи, що архіпелаг із п'яти островів є його територією. Крім того, в Китаї вже кілька днів тривають масові антияпонські протести, в тому числі погроми японських підприємств. У зв'язку з цим багато японських компаній тимчасово призупинили роботу своїх китайських філій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram