ГоловнаСвіт

Human Rights Watch: cирійські повстанці катували і страчували в'язнів

Голова організації закликає відправити дані про насильство в Міжнародний кримінальний суд.

Human Rights Watch: cирійські повстанці катували і страчували в'язнів
Human Rights Watch

Правозахисна група Human Rights Watch (HRW), звертаючись до тих, хто підтримує противників правління президента Сирії Башара Асада, опублікувала звіт, в якому зазначено, що повстанці здійснювали військові злочини, включаючи катування та вбивство ув'язнених.

Про це повідомляє агентство "Рейтерс".

HRW заявила, що задокументувала понад 12 випадків, коли повстанці вбивали полонених супротивників. Шестеро осіб, які побували в полоні у повстанців, заявили, що їх піддавали тортурам і жорстокому поводженню. Зокрема, вони заявили, що викрадачі "били їх по ступнях". Шестеро інших заперечували, що піддавалися тортурам і жорстокому поводженню, однак HRW акцентувала невідповідність їх показів із видимими тілесними ушкодженнями.

"Опозиція в Сирії раз у раз говорила нам, що бореться проти уряду через його огидні порушення прав людини, - заявив заступник директора HRW на Близькому Сході Надім Аурі. - Тепер настав час для опозиції, щоб показати, що вони дійсно мають на увазі те, про що говорять".

Із моменту початку антиурядового повстання в Сирії 18 місяців тому правозахисні організації звинувачують сили Асада в масових убивствах, а також у застосуванні тортур у місцях ув'язнення. Проте минулого тижня було опубліковано відеоролик, в якому показано, як повстанці скидали з високих будівель, а потім зловтішалися над тілами 20 чоловіків у військовій уніформі. При цьому руки вбитих були зв'язані за спиною. Це відео підтверджує жорстокість і в лавах повстанців.

HRW також посилається на вбивство чотирьох осіб, лояльних Асаду в північному місті Алеппо 31 липня. При цьому організація наголошує, що їх захопили в полон того ж дня. Ще чотири людини стратили три місяці тому, коли бойовики штурмували поліцейську дільницю в місті Хаффа, що в провінції Латакія.

Група заявила, що представила свою доповідь повстанській Військовій раді в провінції Алеппо, після чого вона заявила, що є прихильною до захисту прав людини і розгляне умови утримання під вартою, а також відстежуватиме порушення.

"Заяви опозиційних груп, що вони хочуть поважати права людини важливі, але справжнє випробування - це те, як опозиційні сили поводяться, - зазначив Аурі. - Ті, хто допомагає сирійській опозиції, несуть особливу відповідальність у засудженні зловживань".

Аурі також закликав передати в Міжнародний кримінальний суд (МУС) інформацію про порушення прав людини обома сторонами сирійського конфлікту.

"Скерування під юрисдикцію МКС дозволить МУС розслідувати злочини, скоєні як урядом, так і опозицією", - заявив Аурі, додавши, що всі члени Ради Безпеки ООН, зокрема Росія, яка блокує дії проти Асада, повинні з легкістю погодитися, якщо вони стурбовані порушеннями в Сирії.

За даними правозахисників, із березня 2011 року жертвами насильства в Сирії стали більш ніж 25 тисяч осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram