ГоловнаСвіт

Іран переслідуватиме творців "Невинності мусульман"

Особистість режисера антиісламського фільму, як і раніше залишається загадкою.

Іран переслідуватиме творців "Невинності мусульман"
Реза Рахими
Фото: EPA/UPG

Перший віце-президент Ірану Мохаммад Реза Рахімі заявив, що іранський уряд буде "переслідувати" відповідальних за створення аматорського фільму "Невинність мусульман", що висміює пророка Мухаммеда і мусульман.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

У фільмі, знятому в Каліфорнії і розміщеному на сервісі YouTube, пророк Мухаммед зображується як бабій і дурень. Через це фільм став причиною масових протестів у всьому мусульманському світі.

Нагадаємо, 11 вересня в місті Бенгазі, Лівія, вбили американського посла Крістофера Стівенса, а також трьох інших американців. Крім того, минулого тижня кілька людей загинули під час заворушень, пов'язаних зі скандальним фільмом.

"Уряд Ісламської Республіки Іран засуджує... ці недоречні і образливі дії, - заявив віце-президент. - Звичайно, він шукатиме, відстежуватиме і переслідуватиме людину, яка образила 1,5 мільярда мусульман у світі".

Нагадаємо про інший такий випадок. 1989 року засновник Ісламської Республіки аятолла Рухола Хомейні засудив британського письменника індійського походження Салмана Рушді до смерті за роман "Сатанинські вірші", заявляючи, що образ пророка Мухаммеда в цій книзі є богохульством. Крім того, 15 вересня іранська організація "Фонд 15 червня" збільшила нагороду за його голову до $3,3 млн.

Іранські офіційні особи вимагають від Сполучених Штатів вибачитися у мусульман за фільм, кажучи, що це лише останнє у серії образ з боку Заходу, спрямоване на святих ісламу.

Проте Рахімі у своєму виступі не сказав, яким чином Іран переслідуватиме творців фільму.

Особи тих, хто безпосередньо відповідає за фільм, досі залишаються загадкою. Частини фільму, розміщені в мережі Інтернет, в липні були "викладені" людиною на ім'я Сем Бейсіл. За словами двох людей, пов'язаних з виробництвом фільму, це ім'я, ймовірно, є псевдонімом.

Християнин-копт Накула Бесслі Накула, якому ЗМІ приписують створення фільму, в суботу добровільно погодився на допит. Зараз американська влада розслідує його причетність до створення фільму. 2010 року в Каліфорнії Накулу було засуджено до 21 місяця в'язниці і штрафу в розмірі близько $800 тисяч за шахрайство з федеральним банком. Також йому протягом п'яти років заборонено використовувати комп'ютер або інтернет без схвалення офіцера з умовно-дострокового звільнення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram