ГоловнаСвіт

МАГАТЕ планує продовжувати переговори з Іраном

Інспектори агентства сподіваються отримати доступ до Парчин.

МАГАТЕ планує продовжувати переговори з Іраном
Юкия Амано
Фото: EPA/UPG

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Юкія Амано заявив, що агентство продовжить переговори з Іраном, щоб розвіяти сумніви з приводу його спірної ядерної програми, незважаючи на відсутність досі прогресу.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

За словами Амано, який виступив на щорічних зборах держав-членів МАГАТЕ, агентство "твердо прихильне" активізації діалогу з ісламською державою.

Проте він не назвав дату можливого нового раунду переговорів, які почалися в січні 2012 року між посадовими особами МАГАТЕ і Іраном. Метою переговорів було з'ясувати, чи дійсно Іран розробляє ядерну зброю, однак Ісламська Республіка заперечує ці звинувачення. Остання зустріч парламентерів відбулася в серпні.

Нагадаємо, Ізраїль погрожує Ірану військовим ударом по ядерних об'єктах, оскільки вважає ядерну програму останнього загрозою своєму існуванню. У разі нападу з боку єврейської держави, Іран готовий нанести удар-відповідь, а також погрожує вдарити по американських військових базах у регіоні.

Глава Організації з атомної енергії Ірану (ОАЕІ) Ферейдун Аббасі-Давані повинен виступити на засіданні МАГАТЕ пізніше в понеділок. Аббасі-Давані також повинен окремо зустрітися з Амано.

МАГАТЕ намагається досягти рамкової угоди з Іраном, яка дозволила б інспекторам агентства відновити розслідування за підозрою в розробці ядерної бомби в Парчині, яке зайшло в глухий кут.

"Ми будемо продовжувати переговори з Іраном зі структурованого підходу до вирішення всіх невирішених питань, - зазначив Амано. - Я сподіваюся, що ми зможемо досягти угоди без подальшого зволікання, після чого послідує її негайна реалізація".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram