ГоловнаСвіт

Китай пообіцяв захищати японських громадян та їх майно

США не втручатимуться в територіальну суперечку між Токіо і Пекіном.

Китай пообіцяв захищати японських громадян та їх майно
Фото: EPA/UPG

Китай пообіцяв захищати японських громадян і власність, і закликав протестуючих проти націоналізації Японією спірних островів в Східно-Китайському морі китайців виражати себе "впорядкованим, раціональним і законним" способом.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Нагадаємо, 11 вересня Японія придбала спірні острови Сенкаку (китайська назва - Дяоюйдао), які стали причиною конфлікту між двома країнами після того, як було виявлено, що вони знаходяться поблизу багатих промислових ділянок та потенційно величезних запасів нафти і газу.

Прес-секретар МЗС КНР Хун Лей заявив журналістам на щоденному брифінгу, що Японія в свою чергу повинна "виправити свої шляхи" і "напрямок розвитку".

Загострення відносин між двома країнами на ґрунті територіального конфлікту супроводжується антияпонськими протестами в Китаї. У вихідні в десятках китайських міст відбулися акції протесту - китайці громили японські підприємства і проводили демонстрації біля японських дипмісій.

Проте прем'єр-міністр Японії Есіхіко Нода в понеділок зустрівся з міністром оборони США Леоном Панеттою. Американець заявив, що Сполучені Штати будуть підтримувати свої зобов'язання згідно з договором про безпеку в Японії, але не прийматимуть чиюсь сторону в цьому конфлікті. Панетта також закликав обидві сторони до спокою і стриманості.

"Очевидно, що ми стурбовані демонстраціями (в Китаї - ред.), і ми стурбовані конфліктом навколо островів Сенкаку, і повідомлення, яке я намагаюся донести - це те, що ми повинні закликати до спокою і стриманості з усіх боків", - сказав Панетта журналістам на зустрічі в Токіо.

"Це в інтересах усіх, щоб Японії і Китай підтримували гарні стосунки і знайшли спосіб уникнути подальшої ескалації (конфлікту - ред.)", - зазначив він.

Головна газета Комуністичної партії Китаю People's Daily попередила, що Пекін може вдатися до економічних санкцій щодо Японії, якщо територіальну суперечку не буде залагоджено.

"Чи може бути так, що Японія хоче ще одне "втрачене десятиліття", а може бути навіть готова повернутися на два десятиліття?", - говорить стаття на першій шпальті газети. Китай "завжди був дуже обережний, граючи в економічні карти", йдеться в статті.

"Але в боротьбі, що стосується територіального суверенітету, якщо Японія буде продовжувати свої провокації, Китай вступить в битву", - йдеться в статті китайського видання.

Міністр закордонних справ Японії Коїтіро Гемба заявив у понеділок, після переговорів з Панеттою, що Токіо і Вашингтон згодні в тому, що спірні острови захищені японо-американським договором про безпеку.

"Я не порушував цю тему сьогодні, але Японія і Сполучені Штати розуміють, що (острови) покриваються договором", - сказав він після зустрічі з міністром оборони США в Токіо.

Панетта також заявив, що погодив з японською стороною встановлення другого радара ПРО на території Японії для захисту від ракетної загрози з боку Північної Кореї.

Північна Корея, яка вже давно намагається створити ядерний арсенал, також працює над балістичною ракетою, яка зможе досягти континентальної частини США. Проте всі випробування такої ракети до теперішнього часу провалилися.

"(Радар) розширить можливості альянсу захищати Японію, наші сили передового розгортання і територію США від ракетної загрози з боку Північної Кореї" - підкреслив Панетта.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram