ГоловнаСвіт

Японські компанії закривають підприємства в Китаї

Китайські ЗМІ попередили Токіо про новий "втрачене десятиліття".

Японські компанії закривають підприємства в Китаї
Фото: EPA/UPG

Провідні японські фірми тимчасово закрили заводи і офіси в Китаї після того, як в цій країні відбулася хвиля протестів проти націоналізації Японією островів Сенкаку (китайська назва - Дяоюйдао), які Китай вважає своєю територією.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Нагадаємо, минулого тижня Японія придбала спірні острови у сім'ї Куріхара, яка володіла ними з 1970-х років. Безлюдні острови стали об'єктом суперечки між двома країнами після того, як було виявлено, що вони знаходяться поблизу багатих промислових ділянок та потенційно величезних запасів нафти і газу. Операція обійшлася Японії майже в $26 мільйонів доларів і викликала гнів офіційного Пекіна.

Крім того, територіальна суперечка між Японією і Китаєм стала причиною нападів на підприємства таких відомих японських автовиробників, як Toyota і Honda, а також змусив японців у Китаї піти в підпілля. Проте криза між двома найбільшими економіками Азії продовжує поглиблюватися. Так, у понеділок китайські ЗМІ збільшили напруженість у відносинах двох країн, попередивши Японію про друге "втрачене десятиліття" в разі, якщо торговельні відносини між країнами припиняться. Минулого року Японія вважала Китай свої головним торговим партнером минулого, загальний обсяг двосторонньої торгівлі між двома країнами становив понад $340 мільярдів.

Примітка: Втрачене десятиліття - період застою в економіці Японії після колапсу японської фінансової бульбашки. Термін спочатку включав період з 1991 по 2000 рік, однак пізніше став включати і проміжок з 2001 по 2010 рік. Тому весь період 1990-х і 2000-х років називають "втрачені десятиліття" або "втрачені роки".

"Я не збираюся виходити сьогодні, і я попросив мого китайського друга залишатися зі мною весь день завтра", - розповів 29-річний японський студент Сайо Морімото, аспірант в університеті в Шеньчжені.

У вихідні дні протести спалахнули в десятках китайських міст - китайці підпалювали японські ресторани та автосалони, громили магазини і проводили акції протесту біля японських дипмісій щонайменше в п'яти містах.

Японська машинобудівна корпорація Panasonic повідомила, що китайські робітники влаштували саботаж на одному з її заводів, тому він буде залишатися закритим до вівторка - цього дня Китай відзначає річницю окупації Японією частини материкового Китаю 1931 року.

Офіційний Токіо попередили своїх громадян про масштабні протести в Китаї, намічені на вівторок. У багатьох японських школах по всьому Китаю, у тому числі в Пекіні і Шанхаї, були скасовані заняття цього тижня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram