ГоловнаСвіт

До посольств США в Судані та Тунісі увірвалися демонстранти

Масові протести в арабських країнах через аматорський фільм тривають.

До посольств США в Судані та Тунісі увірвалися демонстранти
Архив
Фото: EPA/UPG

У Тунісі демонстранти ввечері 14 вересня увірвалися на територію посольства США.

Вони почали підпалювати дерева та бити вікна в будівлі дипмісії, повідомляє Reuters із посиланням на очевидця подій. За його словами, над будівлею посольства піднімається стовп диму.

Напад супроводжують сутичками з поліцією, яка намагається відігнати людей за допомогою сльозогінного газу. Крім того, поліція намагалася запобігти нападу на посольство, стріляючи в повітря, проте це не зупинило натовп.

За даними CNN, група людей попрямувала до посольства США в Тунісі після п'ятничної молитви. Серед тих, хто бере участь у нападі, багато ваххабітів (або салафітів) - представників радикального напряму в ісламі.

Як повідомляє Agence France-Presse, ще один напад на посольство США 14 вересня відбувся в Хартумі, столиці Судану. Там поліція також відкрила стрілянину, проте демонстранти зуміли прорватися на територію посольства. Подробиць про те, що відбувається в Хартумі, наазі немає.

Раніше 14 вересня демонстранти увірвалися в посольства Великобританії та Німеччини. У нападах, за різними оцінками, брали участь від 5 до 10 тисяч осіб. Щонайменше одна людина загинула в сутичці з поліцією. Ще одна особа загинула в ліванському місті Тріполі, де також проходять антизахідні демонстрації.

Масові протести в арабських країнах почалися після виходу аматорського фільму "Невинність ісламу", знятого жителем Південної Каліфорнії ізраїльського походження. Крім Судану, Тунісу та Лівану антизахідні виступи тривають в Індонезії, Єгипті, Ємені та Ірані.

Найсерйозніший напад на дипмісію США, викликаний виходом фільму "Невинність ісламу", стався в Лівії, де від рук ісламських радикалів загинув посол США Крістофер Стівенс і ще троє громадян цієї країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram