ГоловнаСвіт

У ПАР шахтарі відмовилися від угоди з роботодавцем

Уряд готовий застосовувати проти гірників силу.

У ПАР шахтарі відмовилися від угоди з роботодавцем
Фото: EPA/UPG

У ПАР співробітники одного з провідних виробників платини компанії Lonmin відмовилися від угоди про оплату, таким чином зруйнувавши надію компанії на припинення п'яти тижнів страйків.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Робітники, що розбили табір біля шахти Марикана, де минулого місяця поліцейські застрелили 34 протестувальників, відхилив пропозицію про підвищення зарплати, яка не відповідає їх вимогам. Нагадаємо, гірники домагаються зарплати в 12500 рандів ($1500) на місяць.

"Ми не зацікавлені", - заявив представник шахтарів Моліфі Феле, тимчасом як сотні демонстрантів, які розмахують палицями, співали і танцювали навколо нього в центрі "платинового пояса", що в 100 км на північний захід від Йоганнесбурга.

"За те, що пропонує компанія нічого не купиш. Ми хочемо всього лише 12500", - зазначив він.

За словами міністра фінансів ПАР Правіна Гордона, "Мариканская різанина", що відбулася 16 серпня, зіпсувала трудові відносини гірників з компанією, а також має потенціал, щоб стати "вкрай руйнівною" для найбільшої економіки Африки. Так, у середу ранд впав на 3% щодо долара, оскільки заворушення охопили шахтарів компанії Anglo American Platinum - найбільшого в світі виробника платини.

"Це може жахливо закінчитися, - сказав ринковий стратег фінансового конгломерату UBS Манік Нараїн. - Існує ризик того, що уряд відреагує на заворушення фінансовим стимулом, який не сподобається рейтинговим агентствам".

Стрілянина на шахті Марикана є найкривавішим інцидентом з часів закінчення апартеїду 1994 року. Крім того, тепер поліції складніше застосовувати силу для розгону бунтівників, більшість з яких озброєні палицями, списами і мачете. На прес-конференції, скликаній шістьма представниками кабінету міністрів, міністр юстиції Джефф Радебе оголосив гоніння на "незаконні збори" і носіння зброї, проте не зміг сказати, яким чином поліція зможе їх здійснювати.

"Всі ті, хто порушує закон, незалежно від того, ким вони є, випробують всю міць закону", - заявив Радебе.

Міністр поліції Наті Мтетва також наполягав на тому, що влада "не може дозволити цьому продовжуватися", але утримався від оголошення локалізованого надзвичайного стану або від підтримки армії для придушення заворушень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram