ГоловнаСвіт

На відмову від ядерної енергетики Японії знадобиться 30 років

Громадськість вимагає закриття всіх АЕС у країні.

На відмову від ядерної енергетики Японії знадобиться 30 років

Японія оголосила про плани щодо закриття всіх існуючих атомних електростанцій до 2040 року і скорочення споживання атомної енергії до нуля до зазначеного терміну. Таким чином, Японія наслідуватиме приклад Італії, Швейцарії та Німеччини, які відмовилися від "мирного атома" раніше.

Причиною для такого рішення є тиск із боку громадськості, яка вимагає закриття АЕС після аварії на станції "Фукусіма-1" у березні 2011 року.

Нова енергетична політика Токіо передбачає, що реактори, термін експлуатації яких більш ніж 40 років, закриватимуть, нові перестануть будувати, а відновлення роботи існуючих реакторів проводитимуть тільки після проходження тесту на відповідність новим, більш жорстким стандартам.

Усі працюючі реактори в Японії після аварії на "Фукусімі" було зупинено. Відтоді заново запущено було тільки два. Загальні збитки галузі становили 46 мільярдів доларів.

Атомна енергетика до 2011 року забезпечувала більш ніж третину всіх потреб країни в енергії. Нині Японії доводиться закуповувати більше нафти з країн Перської затоки, щоб покрити нестачу.

Раніше Німеччина заявила, що зупинить 17 своїх реакторів до 2022 року. Швейцарія припинить користуватися АЕС 2034-го. Водночас низка азіатських країн прагнуть розширити свої програми з атомної енергетики, в першу чергу це стосується Індії та Китаю.

Аварія на АЕС "Фукусіма-1" сталася в березні 2011 року. До неї призвів сильний землетрус і цунамі. Аварія стала найбільшою катастрофою, пов'язаною з атомними станціями, з часів Чорнобиля. Станцію вирішили вивести з експлуатації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram