ГоловнаСвіт

Американці готуються відзначити 11-ту річницю терактів 11 вересня

Жертв трагедії вшанують хвилиною мовчання.

Американці готуються відзначити 11-ту річницю терактів 11 вересня
Архивное фото
Фото: EPA/UPG

У вівторок тисячі американців зберуться в Нью-Йорку, передмісті Вашингтона та сільської Пенсильванії з нагоди 11-х роковин терактів 11 вересня, однак цей похмурий день матиме одну ключову особливість порівняно з минулими роками - політики не виголошуватимуть промови.

У попередні роки, політики, в тому числі американські президенти, губернатори штатів і мери Нью-Йорка читали імена жертв, уривки з Біблії чи інших книг. Хоча політики можуть бути присутніми на церемонії, присвяченій 9/11, згідно з правилами, встановленими Національним меморіалом і музеєм 11 вересня під головуванням мера Нью-Йорка Майкла Блумберга, ніхто з них не може виголошувати промову та читати імена. Цього року тільки сім'ї понад 2750 загиблих унаслідок терактів з'являться на трибуні в південній частині Манхеттена в Нью-Йорку, щоб прочитати їхні імена. Церемонію також відвідає міністр внутрішньої безпеки США Джанет Неполітано.

Однак обмеження не поширюються на політиків за межами Нью-Йорка. Так, у Пентагоні, неподалік від Вашингтона, де жертвами терористичної атаки стали більш ніж 180 осіб, із промовою виступить міністр оборони Леон Панетта. Попри це, це буде закрита церемонія, на якій будуть присутні тільки родини загиблих.

Віце-президент США Джо Байден виступить із промовою в місті Шенксвілл, штат Пенсильванія, неподалік від якого загинули ще 40 жертв терактів, які намагалися перехопити керування літаком у терористів.

"Те, як ми розпорядимося спадщиною цих 40 осіб, і те, що вони зробили, чому вони запобігли, радше заява про нас самих, про те, що ми цінуємо як суспільство", - заявив Патрік Уайт, нинішній президент товариства "Сім'ї рейсу 93". Двоюрідний брат Уайта, Джо Нек II, був серед пасажирів, які увірвалися в кабіну літака, щоб перейняти керування у терористів. За словами американської влади, метою терористів був Капітолій США у Вашингтоні.

Як і багато попередніх ювілейних дат, церемонія цього року проходитимуть під блакитним небом і в прохолодну осінню погоду. Погодні умови нагадують ті, що були в день, коли сталася трагедія, яка забрала життя близько 3 тисяч осіб.

У Нью-Йорку хвилина мовчання, що сигналізує час краху кожного літака, почнеться о 08:46, 09:03, 09:37 і 10:03 за місцевим часом. Окрім того, додаткову хвилину мовчання проведуть уранці о 09:59 і 10:28, коли впали південна і північна вежі Всесвітнього торгового центру.

Президент США Барак Обама та його дружина Мішель також вшанують пам'ять жертв терактів, що відбулися 11 вересня 2001 року - спочатку хвилиною мовчання на галявині Білого дому, а потім відвідають церемонію в Пентагоні.

У Шенксвілл сім'ї загиблих і місцеві добровольці, які брали участь у ліквідації наслідків терактів, почнуть читати імена 40 членів екіпажу та пасажирів, які перебували на борту літака, о 10:03. Окрім того, дзвін буде дзвонити в честь імені кожного з 40 потерпілих, а до пам'ятної стіні з їхніми іменами буде покладено вінки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram