ГоловнаСвіт

У США відновиться будівництво музею, присвяченого трагедії 9/11

Грандіозна споруда складатиметься із семи підземних рівнів.

У США відновиться будівництво музею, присвяченого трагедії 9/11
Фото: EPA/UPG

У понеділок, напередодні 11-ї річниці атаки на вежі Всесвітнього торгового центру, мер Нью-Йорка Майкл Блумберг заявив про відновлення будівництва Національного меморіалу і музею 11 вересня.

Через суперечку про вартість будівництва між фондом, який управляє музеєм, і Портовою адміністрацією Нью-Йорка та Нью-Джерсі, яка відповідає за будівництво амбітної підземної структури, спорудження проекту не зрушується з місця протягом декількох місяців. Оцінки за вартістю проекту, який мали відкрити цього тижня, варіювалися з кожної сторони в діапазоні від $700 мільйонів до більш ніж $1 мільярда.

"Я дуже радий, що напередодні цієї важливої річниці ми можемо оголосити про угоду, яка забезпечить завершення будівництва музею 9/11, - заявив Блумберг. - Моя мета протягом цього періоду полягає в тому, щоб будівництво музею було перезапущено. Ця угода гарантує, що його буде відновлено найближчим часом і не припиниться, доки музей не буде завершено".

Музей, який складатиметься з семи підземних рівнів, включатиме артефакти з дня нападу, починаючи зі шматків шоломів пожежників, закінчуючи шматками щебеню з місця трагедії, що залишилися після терактів, унаслідок яких у Нью-Йорку загинула 2751 особа.

Блумберг є головою Національного меморіалу та музею 11 вересня, а Портова адміністрацію Нью-Йорка і Нью-Джерсі перебуває під контролем керуючих Ендрю Куомо в Нью-Йорку та Кріса Крісті в Нью-Джерсі.

Відповідно до угоди, Блумберг, Куомо та Крісті стануть членами комітету, який курує щорічні заходи, включаючи 11-ту церемонію, присвячену 9/11. У липні фонд заявив, що політики не виступатимуть із промовами на церемонії цього року, щоб зосередитися на родичах жертв, які традиційно читають імена загиблих. У подальшому це рішення прийматиме комітет, а не лише фонд.

За умовами операції, фінансування проекту з боку Портової адміністрації буде зменшено більш ніж на $150 мільйонів. Між тим, будівництво музею розпочнеться найближчим часом і триватиме до повного завершення. В рамках проекту будівництво триватиме більше року.

Барак і Мішель Обама сьогодні вшанують пам'ять жертв терактів, які сталися 11 вересня 2001 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram