ГоловнаСвіт

Американські антиісламські групи спонсорували відомого голландського політика

Політика звинувачували в розпалюванні расової ненависті.

Американські антиісламські групи спонсорували відомого голландського політика
Фото: mishmar.info

Антиісламістські групи з США надавали фінансову підтримку голландському політику Герту Вілдерсу, який проводить антиімміграційну кампанію і розраховує на переобрання в голландський парламент на виборах 12 вересня.

Хоча фінансування з закордонних джерел не є незаконним у Нідерландах, воно проливає світло на міжнародні зв'язки Вілдерса, чия Партія свободи є найменш прозорою голландською парламентською групою і пунктом збору вкрай правих у Європі.

На відміну від інших голландських партій, які субсидуються урядом, партія Вілдерса є самофінансованою Тому вона не відповідає тим самим вимогам про розкриття інформації, що й інші партії.

Американські антиісламські групи, які намагаються протистояти ісламському впливу на Заході, повідомили, що фінансували охорону і платні юридичні витрати Вілдерса, чия партія, судячи з опитувань, посідає четверте місце за рейтингом серед виборців.

Ідеї Вілдерса, який закликає до повного припинення "незахідної" імміграції, а також до заборони на мусульманські хустки і будівництво мечетей, знайшли відгук у політиці країн за межами Нідерландів. Так, у квітні 2011 року Франція заборонила одяг, що закриває обличчя. А в липні прикладу Франції послідувала Бельгія. Крім того, Швейцарія заборонила будівництво нових мінаретів після референдуму 2009 року.

За словами директора "Близькосхідного Форуму" (БФ) Даніеля Пайпса, його науково-дослідний центр, що працює "в цілях визначення і просування американських інтересів на Близькому Сході", фінансував правовий захист Вілдерса 2010-11 років, коли його звинуватили в розпалюванні расової ненависті. Пайпс також зазначив, що БФ висилав гроші безпосередньо адвокату Вілдерса.

Вілдерс, інтереси якого захищав адвокат у кримінальних справах Брем Московітз, успішно відкинув звинувачення, висунуті групою меншин з Туреччини, Марокко та інших країн з мусульманським населенням. Слухання у справі відбулися в жовтні 2010 року в Амстердамі. Мусульмани звинувачували Вілдерса в расистських коментарях з приводу мусульман у голландських ЗМІ, а також через його фільм "Фітна", в який включені зображення терористичних атак з цитатами з Корану, що викликало протести з боку мусульман в ісламських країнах по всьому світу. Суд визнав, що він не виходив за межі свободи слова.

Проте Пайпс відмовився сказати, скільки його організація заплатила за оборону Вілдерса. Московітз також відмовився обговорювати це питання, посилаючись на конфіденційність інформації.

У свою чергу, Вілдерс в письмовій заяві повідомив, що його витрати на юридичні послуги були оплачені за допомогою добровільних пожертв від захисників свободи слова.

"Я не відповідаю на питання про те, хто вони і скільки вони заплатили. Це може поставити під загрозу їхню безпеку", - йдеться в заяві Вілдерса.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram