ГоловнаСвіт

У ПАР страйкують 15 тисяч працівників золотих шахт

Південноафриканська поліція готова реагувати на будь-які спалахи насильства.

У ПАР страйкують 15 тисяч працівників золотих шахт
Фото: EPA/UPG

Третина робочих південноафриканської компанії Gold Fields - виробника золота №4 у світі - вийшла на несанкціонований страйк, повідомляє агентство "Рейтер" із посиланням на заяву компанії.

Страйк почався вчас, коли південноафриканська поліція готується до можливого насильства з боку страйкуючих на платиновій шахті Марікана. Унаслідок безладів на цій шахті загинуло 44 особи, 34 з яких застрелила поліція.

Минулого тижня у страйку на золотій шахті KCD East узяли участь близько 12 із 46 тисяч співробітників компанії Gold Fields. Страйк почався через невдоволення шахтарів політикою місцевого відділення Національної профспілки шахтарів (NUM). Нині страйк поширився також на шахту KDC West, де 15 тисяч робочих пішли з роботи, повністю припинивши виробництво. Між тим, у заяві Gold Fields зазначено, що причини і вимоги страйку залишаються незрозумілими.

Страйки на золотих копальнях можуть вплинути на ціну золота на світовому ринку.

Нагадаємо, страйк робітників на платиновому руднику, що належить виробнику платини №3 у світі компанії Lonmin, почався 10 серпня. У ньому взяли участь близько трьох тисяч шахтарів. Вони вимагали триразового підвищення зарплат, розмір яких у середньому в Марікане становить близько $500. Непрямою причиною заворушень стало протистояння двох шахтарських профспілок - Національної профспілки шахтарів (NUM) та Асоціації шахтарів і будівельників (AMCU). Голова NUM Франс Бален звинувачував представників AMCU в тому, що ті переманюють робочих нездійсненними обіцянками про підвищення зарплати.

Крім того, гірники вважають, що NUM занадто замішаний у політиці, оскільки керівництво профспілки має тісні зв'язки з правлячим у ПАР Африканським національним конгресом (АНК).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram